NA PULZE DŇA: Chmelár buchol do stola, zakladá hnutie Socialisti. Podarí sa mu odčerpať voličov Smeru?
16 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Chmelár oznámil vznik hnutia na svojej stránke na Facebooku.


"v uplynulých hodinách som v mene prípravného výboru oznámil ministerstvu vnútra, že sme začali zbierať podpisy na zoznam občanov, ktorí súhlasia s tým, aby vzniklo politické hnutie pod názvom Socialisti. Inými slovami, rozhodol som sa vstúpiť do politického zápasu a prispieť všetkými silami k vytvoreniu zásadnej alternatívy k súčasnému vývoju na Slovensku," napísal v úvode Chmelár.

Tvrdí, že pôvodne do politického súboja ani nechcel ísť, keďže je na Slovensku dostatočný počet politických strán, a aj preto, že "bez veľkých peňazí a záväzkov voči oligarchom máte sotva šancu preniknúť do tohto skorumpovaného systému".

Dankova myseľ sa stáva čudným panoptikom: Dnes rozkázal postaviť 30-metrový stožiar pred parlament!
Plus JEDEN DEŇ priniesol prvú časť dvojdielneho rozhovoru s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom. Aby toho však nebolo málo, pred parlament dá postaviť tridsaťmetrový stožiar, informuje SME. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


V Chmelárovi nastal zlom po tom, ako si podľa jeho slov uvedomil, že to budú najdôležitejšie voľby od roku 1998. Znepokojuje ho fakt, že ľudia na Slovensku, ktorí nepodporujú ani terajšiu koalíciu, ani opozíciu (vrátane PS+Spolu), nemajú "reálnu ľavicovú alternatívu".

"Chcem takúto alternatívu ponúknuť. Nemám na mysli žiadne kozmetické úpravy, nijaký zanedbateľný variant súčasného systému. Mám na mysli radikálno-demokratickú alternatívu voči dnešnej podobe kapitalizmu. Nijaký marketingový výtvor, ale hodnotovo založenú politickú silu, ktorá v našom spektre chýba a ktorá je založená na spoločenskom dopyte," objasňuje Chmelár.

Podľa neho nie je koreňom problému samotný Robert Fico, ale "systém, ktorý umožňuje koncentráciu moci".

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Vo svojom príspevku ďalej upozorňuje na to, že názov hnutia nemá nič spoločné s minulým režimom. "Naopak, vnímame ho len ako druhú stranu mince súčasného koristníckeho kapitalizmu, systému, ktorý je neudržateľný ako sociálne, tak aj environmentálne. To, že chceme prekonávať kapitalizmus, neznamená, že chceme opustiť demokraciu. Naopak, chceme ju prehĺbiť na všetkých úrovniach, obohatiť ju o ekonomický rozmer, posilniť jej participatívny charakter širším zapojením občanov do rozhodovacieho procesu," vysvetľuje ďalej.

Chmelár sa plánuje prioritne zamerať na "mladé rodiny s deťmi, na robotníkov, ľudí so zdravotným postihnutím a dôchodcov, na všetkých, ktorých hlas dostatočne nepočuť a ktorí zvádzajú svoj každodenný boj o dôstojnosť, rovnosť a neraz aj prežitie" - práve tieto skupiny majú najviac postihnúť klimatické zmeny.

Názov Socialisti si Chmelár zvolil z celkom jednoduchého dôvodu - "Politike treba vrátiť čitateľnosť".

"Sme socialisti a hrdo sa hlásime k historickému zápasu za slobodu, rovnosť a bratstvo, za sociálnu spravodlivosť a environmentálnu udržateľnosť, za mier a demokraciu pre všetkých, k zápasu, ktorý výrazne zlepšil životné podmienky miliónom čestných a pracovitých ľudí na celom svete," uvádza sa ďalej v príspevku.

Chmelár tiež avizoval zahájenie zberu podpisov. "Prví dobrovoľníci sa rozbehnú do ulíc Košíc a Prešova už tento štvrtok," napísal v poslednom odstavci jeho príspevku. Ľudí, ktorí by mu chceli pomôcť, vyzval, aby navštívili jeho webovú stránku a zapojili sa do "budovania hnutia zdola".

Marian Kočner požiadal súd, aby sa proces uskutočnil v jeho neprítomnosti
Obžalovaný a zároveň obvinený podnikateľ Marian K. požiadal súd, aby sa prvé hlavné pojednávanie v takzvanej kauze televíznych zmeniek, ktoré je naplánované na pondelok 22. júla, uskutočnilo pred Špecializovaným trestným súdom v jeho neprítomnosti.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR