India vytlačí Japonsko z rebríčku top 3 ekonomík sveta do roku 2025
16 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Predpokladá sa, že India do konca roka prekoná Spojené kráľovstvo, aby sa stala jednou z piatich najsilnejších svetových ekonomík.


„Domnievame sa, že celkové HDP Indie vzrastie zo súčasných 3,1 bilióna amerických dolárov na 5,9 bilióna dolárov do roku 2025, zatiaľ čo veľkosť indického spotrebiteľského trhu sa podľa odhadov zvýši zo súčasných 1,9 bilióna USD na 3,6 bilióna dolárov,“ vyhlásil indický premiér Narendru Modiho. Dodáva, že krajina má byť jednou z hlavných hnacích síl rastu v Ázií a Tichomorií, pričom výrazne prispeje k rastu globálneho HDP.

Podľa správy však musí India vstúpiť do radov krajín s vyššími strednými príjmami a musí riešiť niekoľko výziev, ako sú reformy právneho systému, trhu práce, či rozvoj dopravnej a energetickej infraštruktúry.

Záujem Slovákov o prácu v zahraničí závratne stúpa
Počet pracovných ponúk do zahraničia bol v prvom polroku 2019 o takmer pätinu nižší ako vlani. Ukazuje to analýza pracovného portálu Profesia.sk. Záujem ľudí o prácu za hranicami napriek tomu stúpa. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR


„Napriek významným úspechom v budovaní novej infraštruktúry počas prvého funkčného obdobia premiéra Modiho, naďalej zostáva priorita rýchly rozvoj infraštruktúry v kľúčových sektoroch, ako je napríklad dopravná a energetická infraštruktúra,“ uvádza analýza IHS Markit.

Tieto priority boli zdôraznené v najnovšom ročnom Ekonomickom prieskume, ktorý uverejnila indická vláda začiatkom tohto mesiaca. Tento dokument, ktorý má slúžiť ako plán na dosiahnutie cieľa 5 biliónov dolárov, vyhlásil, že rast Indie by mal byť poháňaný správnou kombináciou úspor, investícií a vývozu.

Poradenstvo zdôraznilo, že napriek existujúcim výzvam, ekonomický výhľad krajiny vyzerá pozitívne, pričom ročný ekonomický rast by mal v období rokov 2019-2023 dosiahnuť 7%.

RADÍME: Pred kúpou nehnuteľnosti treba zvážiť jej vhodnosť aj vlastné financie
Je dobré, ak si záujemca pred kúpou nehnuteľnosti zváži, či je pre neho vhodná aj svoje finančné možnosti, zistí si informácie a ceny v danej lokalite. Overí si, či predávajúci a realitný sprostredkovateľ sú oprávnení s ňou nakladať. TASR o tom... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR