Dankova myseľ sa stáva čudným panoptikom: Dnes rozkázal postaviť 30-metrový stožiar pred parlament!
16 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Plus JEDEN DEŇ priniesol prvú časť dvojdielneho rozhovoru s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom. Aby toho však nebolo málo, pred parlament dá postaviť tridsaťmetrový stožiar, informuje SME.


V úvode rozhovoru sa Pluska pýtala Danka na jeho poslednú zahraničnú cestu, ktorá smerovala, ako inak, do Ruska. Detaily sme vám sprostredkovali už v čase tejto cesty:

Dankovi to nevyšlo s Lukašenkom, tak na oslavy SNP pozval političku zo sankčného zoznamu EÚ
Predseda Národnej rady Andrej Danko sa snaží "vyžehliť" svoj diplomatický prešľap po svojom. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Predseda národnej rady sa v rozhovore chváli dohodami s Rusmi, ako výsledok spomenul "otvorenie podniku so zástupcami slovenskej Chirany v Moskve, kde dostali osobitné daňové úľavy a stimuly".

Slovenským politikom podľa jeho slov "chýba to, čo robia iní vrcholní lídri, napríklad aj český prezident Zeman". Najskôr tým myslel to, že pohľad otáčajú viac a častejšie východným smerom.

Danko tiež nezabudol vychváliť Bielorusko. "Takú kvalitu produktov ako majú, by nedosahovali, keby nemali vysokú úroveň vzdelania a ukážkový prístup k deťom. Dokonca budú organizovať majstrovstvá sveta robotníckych profesií," povedal pre Plusku.

V Bielorusku sa vtedy stretol s Lukašenkom, následne sa postaral o medzinárodnú hanbu. O tom sme vás informovali v čase diania:

DANKO SPÔSOBIL MEDZINÁRODNÚ BLAMÁŽ: Lukašenko je z jeho pozvania "rozhorčený"
Bielorusko dalo jasne najavo ich názor na pozvánku predsedu Národnej rady Andreja Danka. „Na také návštevy prezident nechodí,“ odkázala bieloruská strana. Informácie priniesol Denník N. Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Danko sa vyjadril aj k ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, s ktorým mal spor ohľadom jeho diplomatických prešľapov. "Žiaľbohu, často si neoverí informáciu. Pri každej ceste je so mnou aj jeho veľvyslanec alebo aj ľudia z jeho rezortu," povedal Danko. Tam ale neskončil. "Žiaľ, aj Lajčák nabehol na tú nôtu, ktorú si želajú slniečkarske médiá. Tak ako keď som prvýkrát vystúpil v Ruskej dume a povedal, že to nevedel," doplnil.

Aj o tejto záležitosti sme vás informovali:

ŠKRIEPKY O LUKAŠENKA: Lajčák hovorí o diplomatickom prešľape, Danko trvá na pozvaní
Predseda NR SR Andrej Danko zotrváva na svojom pozvaní prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, na oslavy Slovenského národného povstania. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR


Vyjadril sa aj k ošemetnej situácii okolo Ústavného súdu. Podľa Danka môže za stovky nevybavených sporov exprezident Andrej Kiska. "A to preto, že 4 roky boli zvolení ústavní sudcovia NR SR, ale prezident z nich vtedy nevybral, čím ÚS nebol funkčný," zhrnul Danko.

K záveru prvej časti rozhovoru sa predseda Národnej rady vyjadril aj k situácii v Smere, ktorý je z veľkej miery zodpovedný za voľbu kandidátov na ÚS. Boli tam aj názorové rozdiely medzi Pellegrinim a Ficom. "Keď rokuje koalícia, tak tu sedí Fico, Bugár a ja. Čiže vtedy mi je partnerom Fico. Hádam nechcete odo mňa, aby som rokoval o veciach so Smerom-SD v parlamente prienikovo a ešte sa musel utekať niekoho pýtať. Načo je potom koalícia troch predsedov strán?", pýta sa Danko.

"Potom sú však vzťahy predsedu vlády, prezidentky a predsedu parlamentu. Tam je partnerom Pellegrini. Ale on nie je predsedom Smeru a vyzerá to tak, že ani nechce byť. Ja ich vnútorné vzťahy nebudem skúmať," zhodnotil na záver.

Dankovi je podľa jeho slov "nepríjemné, keď Fico rozpráva niečo iné ako Pellegrini, alebo sú nevyriešené veci medzi nimi." Druhá časť rozhovoru vychádza v sobotu. (článok pokračuje nižšie)

AKTUALIZOVANÉ: Ministerka Kalavská zvažuje demisiu. Záleží od toho, či Fico odobrí reformu nemocníc
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa tak vyjadrila pred vstupom do centrály strany Smer na Súmračnej, kde ju čakali novinári. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


To ale nie je všetko - najnovšie rozkázal postaviť pred Národnú radu obrovský tridsaťmetrový stožiar. A dôvod tejto konštrukcie? „Toto bola požiadavka pána predsedu Andreja Danka, mať stožiar vyšší, ako je v Budapešti,“ uviedol hovorca Národnej rady Tomáš Kostelník pre SME.

Stožiar v Maďarsku má "iba" 27 metrov. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť - 30 metrov je približne výška desaťposchodového paneláku.

Danko to naplánoval tak, aby bol stožiar plne funkčný 1. septembra, teda v Deň ústavy. V tento deň býva väčšinou aj Deň otvorených dverí v NR SR, čiže by bol tento nový monument na obdiv všetkým návštevníkom parlamentu.

Fedor rokuje s Druckerom, zvažuje, či ostať vo verejnom živote
Člen klubu koaličného Mosta-Híd Martin Fedor rokuje s exministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Pre TASR povedal, že ho Drucker oslovil ako človeka, ktorý sa dlhodobo venuje aj otázkam obrany a bezpečnosti. Zdôraznil však, že v prvom rade... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR


Kancelária NR SR nepovedala, koľko to celé bude stáť. "(Kancelária, pozn. redakcie) Tvrdí, že keďže má stavba viacero fáz, náklady bude možné vyčísliť, až keď bude stožiar stáť a jeho stavbu vyfakturujú. Stožiar stavajú spoločnosti VHS-PS a ELV Produkt. Firma VHS-PS je členom združenia, ktoré na základe zmluvy z novembra minulého roka rekonštruovala vybrané objekty v priestoroch Bratislavského hradu," píše sa v článku.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan