Američania čoraz viac veria, že za ich problémy môžu "ruskí hackeri"
16 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Američania čelia momentálne obrovskému politickému napätiu v USA. Vedia však, že podľa médií sú za väčšinou týchto problémov "ruskí hackeri" a to ich upokojuje.


Nádejná prezidentská kandidátka Kamala Harrisová zaplnila titulky médií po tom, čo obvinila Colin Kaepernickovú z podlého zaťahovania do diskusie o kontroverznej téme „Ruskí hackeri“, ktorú sama Kaepernicková pokútne podsunula voličom s názorom, že Kremeľ nejakým spôsobom manipuluje Američanov. Podľa Harrisovej sa iba vyhýba diskusii o veľmi háklivých sociálnych a politických otázkach, ktoré trápia krajinu. Od policajnej brutality až po kontrolu zbraní, médiá opakovane tvrdili, že problémy v Spojených štátoch vyvolala Moskva.


Zaujímavosťou je, že samotní Američania z pravej aj ľavej strany politického spektra nesúhlasia s myšlienkou, že by ich vlastné politické presvedčenie mohlo byť manipulované ruskými hackermi. "Je to proste hlúposť, ktorú by ľudia rozhodne nemali kupovať,” povedala Marni Halasa, právnička a poslankyňa mestskej rady v New Yorku.


„Zrejme nám ruskí hackeri manipulujú ľuďmi už od strednej školy. Musia byť teda veľmi, ale veľmi dobrí,“ povedal politický komentátor Lionel Maupin, pričom sa zmienil o podobných obvineniach proti Moskve počas studenej vojny.


Slovensko si studenú vojnu pamätá ešte veľmi dobre. Vtedy rovnako za všetko mohol triedny nepriateľ, plížiaci sa potajomky odkiaľsi zo zahnívajúceho kapitalizmu, ktorý bol už vtedy vlastne v rozklade a svojimi imperialistickými aktivitami permanentne naštrboval jednotu proletariátu.