Za extrémistické tetovanie vymeral súd Šahanovi sto hodín povinných prác
15 | 07 | 2019 I SITA

Nacistické symboly si všimli na okresnom dopravnom inšpektoráte, kam prišiel.


Trest sto hodín povinnej práce za extrémistické tetovanie uložil 9. júla sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 21-ročnému Matejovi Uhríkovi zo Šiah.

Sudca vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s Uhríkom uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Verdikt súdu je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči nemu neodvolá.

Mladík v auguste minulého roka prišiel na Okresný dopravný inšpektorát v Leviciach. Mal oblečené tričko s krátkymi rukávmi, pričom na pravom prostredníku, na predlaktí ľavej ruky a na pravom ramene mal viditeľne vytetované rôzne symboly nacizmu. Tie používali nemecké jednotky SS v čase druhej svetovej vojny a v súčasnosti sa používajú v neonacistickom prostredí. Prezentáciou nacistických symbolov na verejnosti Uhrík spáchal prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd.

Na súde Uhrík priznal skutok a svoje konanie oľutoval. Okrem trestu povinnej práce má delikvent povinnosť v súčinnosti s probačným úradníkom súdu podrobiť sa programu sociálneho výcviku alebo inému výchovnému programu.