Turci vyzvali Grécko k spolupráci, EÚ pritom zvažuje sankcie
15 | 07 | 2019 I František Németh

Turecko bude pokračovať v prieskumných vrtoch kvôli možnej ťažbe ropy a plynu v mori pri Cypre aj napriek odporu Atén a Európskej únie, vyhlásil to v nedeľu turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Dnes majú pritom ministri EÚ rokovať o prípadných sankciách voči Ankare kvôli vrtom, ktoré považuje EÚ za protiprávne. Cavusoglu však v nedeľu tiež vyzval vládu gréckej časti Cypru, aby pristúpila na plán spolupráce, ktorý jej navrhlo vedenie tureckej časti tohto ostrova uvádza Deutsche Welle.


Turecko bude pokračovať v prieskumnej činnosti v oblastiach, kde má licenciu od úradov Severocyperskej tureckej republiky, povedal v nedeľu cyperským novinám turecký minister zahraničia. Vyzval zároveň vedenie gréckej časti Cypru, aby prijalo plán prezidenta Severného Cypru Mustafu Akinciho na spoluprácu pri hľadaní a využití nerastného bohatstva vo vodách blízko tohoyeto ostrova.

Plán predpokladá vytvorenie spoločného výboru zloženého zo zástupcov gréckej a tureckej časti Cypru, ktorý by fungoval pod dohľadom OSN a na ktorého prácu by mohla EÚ dohliadať ako pozorovateľ. Akinci už skôr vyzval na podobnej spolupráci pri prieskumných vrtoch a jeho predchodca v úrade prezidenta Dervis Eroglu podobný návrh predložil už v roku 2011. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis v nedeľu prevzal Akinciho návrh na vytvorenie spoločného výboru a zvolal kvôli nemu na utorok schôdzku politických lídrov gréckej časti Cypru.

The Times: Boris Johnson by ako premiér chcel čo najskôr dosiahnuť dohodu s USA
Ak sa Boris Johnson stane budúcim šéfom britskej vlády, chcel by sa čo najskôr stretnúť s prezidentom USA Donaldom Trumpom, aby s ním diskutoval o podobe budúcej obchodnej dohody, ktorá by mala upraviť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Britániou po... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


V minulosti gréckocyperská vláda uvádzala, že podobné diskusie o energetickej spolupráci by mali byť súčasťou rozhovorov o zjednotení Cypru. Tie sa vlečú bez výsledku už niekoľko rokov. Po uzavretej mierovej dohody by mohli obe strany nerastné bohatstvo zdieľať, napísala cez víkend agentúra Reuters.

Ankara tvrdí, že je ako "Garantská krajina" povinná hájiť záujmy ľudu Severocyperskej tureckej republiky. Tá vznikla na severe ostrova v roku 1983 po tom, čo tam v roku 1974 Turecko vyslalo vojakov v reakcii na pokus nacionalistických cyperských Grékov o prevrat. V južnej časti ostrova funguje medzinárodne uznávaná Cyperská republika, ktorá je od roku 2004 členom EÚ. Severocyperskú republiku uznáva len Turecko.

Turecko je v spore s Aténami a gréckou časťou Cypru kvôli ťažbe niekoľko rokov. Ankara tvrdí, že z ťažby v okolí Cypru by mali profitovať aj obyvatelia Severného Cypru. U južného pobrežia Cypru vykonáva už dlhšie prieskumné vrty s licenciou od Gréckocyperskej vlády okrem iného talianska spoločnosť ENI, francúzsky Total či americký koncern Exxon Mobil.

Najnovšie napätie vyvolala Ankara, keď tento rok v máji poslala do vôd západne od Cypru loď Fatih s vrtnou plošinou, ktorá tam už začala prieskumnú činnosť. Minulý týždeň zakotvila východne od Cypru druhá turecká vrtná loď Yavuz, ktorá sa tam tiež chystá vykonávať prieskumné vrty.

Boli na Majdane aj gruzínski odstreľovači? Rusi tvrdia že áno, Putin o nich dokonca mal vedieť
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že si je vedomý účasti gruzínskych odstreľovačov na Majdane v roku 2014, a vylučuje použitie sily na obnovenie poriadku od vtedajšieho vedenia Ukrajiny, píše ruská agentúra RIA. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | František Németh