V KDR zabili dvoch aktivistov angažujúcich sa pri prevencii eboly
15 | 07 | 2019 I TASR

Na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) boli zavraždené dve osoby, ktoré sa ako aktivisti angažovali pri prevencii šírenia nákazlivej choroby ebola. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva KDR o tom v pondelok informovala agentúra AFP.


Obe osoby boli zavraždené vo svojich domoch v provincii Severné Kivu. Podľa ministerstva k vražde došlo po tom, ako komunitní aktivisti v uplynulých mesiacoch dostávali rôzne vyhrážky.

Epidémia eboly na východe KDR si za 11 mesiacov podľa údajov ministerstva zdravotníctva vyžiadala 1655 mŕtvych, pričom 694 pacientov zdravotníci vyliečili a dovedna zaočkovali 160.239 ľudí.

Prvý prípad eboly potvrdili aj v meste Goma na východe KDR, pri hranici s Rwandou. Goma je tak doteraz najväčšou lokalitou na východe KDR s výskytom eboly, odkedy v krajine vlani v auguste vypukla epidémia tohto nákazlivého ochorenia.

V Kongu potvrdili nový prípad eboly v ďalšom väčšom meste
Na východe Konžskej demokratickej republike (KDR) zaznamenali nový prípad eboly v doteraz najväčšom meste, odkedy tam vlani v auguste vypukla epidémia tohto nákazlivého ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR


Pacientom je pastor, ktorý pricestoval v nedeľu z Butemba, jedného z hlavných miest v provincii Severné Kivu, kde ebola prepukla. Spolu s ním v autobuse cestovalo okrem vodiča aj 18 ďalších ľudí. Vzhľadom na to, že pastor i ľudia, ktorí s ním boli v kontakte, boli rýchlo identifikovaní, riziko rozšírenia nákazy v meste podľa úradov nehrozí.

Ebola patrí k najnebezpečnejším infekčným ochoreniam na svete. Spôsobuje hnačky a horúčky spojené s krvácaním do tráviaceho traktu. V 50-90 percentách prípadov sa končí smrťou. Z človeka na človeka sa prenáša až vtedy, keď prepukne.