TAKMER MILIARDA EUR: O toľko prišli Slováci v úsporách v II. dôchodkovom pilieri. Ďakovať môžu Ficovi
15 | 07 | 2019 I Peter Bachan

O tom, ako jednou malou zmenou Fico pripravil mnohých ľudí o lepšie dôchodky, píšu Hospodárske noviny.


 V roku 2013 vláda Roberta Fica rozhodla o automatickom presune sporiteľov v II. dôchodkovom pilieri do málo výnosných dlhopisových fondov. Dôvodom malo byť zvýšenie bezpečnosti. To ale vytvorilo ďalší problém - ľudia vďaka tomu prišli o výnosy, ktoré mohli získať v akciových fondoch.

80 percent sporiteľov II. dôchodkového piliera má teraz ich peniaze investované v menej výnosných, konzervatívnych fondoch. Ak je sporiteľ v mladom veku, neoplatí sa mu to a vďaka aktuálnemu mechanizmu stráca peniaze.

ČAS SA KRÁTI: Kiska zatiaľ odmieta koalíciu s PS+Spolu, radšej zbiera podpisy
Poslanec Národnej rady a predseda strany Spolu-OD Miroslav Beblavý v rozhovore pre Topky prezradil, v akom stave sú rokovania medzi stranami PS-Spolu a exprezidentom Andrejom Kiskom. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ak sa to spriemeruje, od roku 2013 prišiel takto presunutý sporiteľ o štvrtinu výnosov, ktoré mohol získať, ak by bol zaradený v rizikovejších fondoch, píšu HN-ky, ktoré sa odvolávajú na výpočty štátnych analytikov z Inštitútu finančnej politiky.

Už aj rezort práce priznal fakt, že sa "niekde" stala chyba. Teraz chce tento problém vyriešiť zavedením automatického mechanizmu, ktorý rozhodne, ako sa s peniazmi naloží. Mechanizmus bude závisieť od veku sporiteľa, teda čím mladší je, tým väčší podiel bude mať uložený v rizikovejších fondoch.

Ministerstvo plánuje zaviesť predvolenú stratégiu sporenia, ktorá by mala byť prijatá už budúci rok, aspoň tak sa to plánuje podľa Národného programu reforiem. Na tejto zmene už rezort podľa slov hovorcu pracuje. „Začali sa konzultácie s podnikateľskými subjektmi za účasti zástupcov všetkých dôchodkových správcovských spoločností, ako aj Národnej banky Slovenska a Slovenskej asociácie poisťovní,“ uviedol hovorca ministerstva Michal Stuška pre Hospodárske noviny.

"Je to najmä o prestíži." Medzi honorárnymi konzulmi na Slovensku nájdete aj Világiho, Siekela, Výboha či Hryca
Na Slovensku nájdeme medzi honorárnymi konzulmi aj také zaujímavé mená, ktoré by ste teda nečakali. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Zatiaľ čo detaily nového mechanizmu nie sú momentálne známe, Inštitút finančnej politiky navrhol dve možnosti jeho fungovania. "V prípade prvej (možnosti ) by sporiteľ počas prvej polovice sporenia investoval výlučne do akcií. V druhej polovici by nechal nadobudnutý majetok v akciách, nové príspevky by však už posielal do dlhopisového fondu. Takýmto spôsobom by si človek našetril podľa odhadov až o dve tretiny viac, ako keby mal peniaze iba v dlhopisových fondoch," opisujú prvú, "optimálnu" možnosť Hospodárske noviny.

Druhú možnosť nazývajú "bezpečnou". "Bezpečná stratégia sa začína rovnako a na začiatku sporiteľ investuje všetko do akcií. Každých 40 mesiacov sa však objem investovania do akcií znižuje a pri odchode do dôchodku by v nich mal už iba 20 percent," uvádza sa v článku.

Nič ale nie je isté - rezort práce nevedel HN-kám potvrdiť, či tento zákon prejde ešte v tomto volebnom období. "„Ide o mimoriadne komplexný návrh zmien, ktoré si vyžadujú systémový a odborný prístup, preto je potrebné aj isté časové obdobie,“ reagoval Stuška.

Sucho trápi až 90 percent Slovenska. Ako je to možné?
Riešenie je zatiaľ v nedohľadne, píšu Hospodárske noviny. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan