Macrona na Champs-Élysées vypískali demonštranti. Pritom sa skandovalo "prídeme si po teba"
15 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Dnes pri vojenskej prehliadke, usporiadanej pri príležitosti štátneho sviatku, pískalo na Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona niekoľko desiatok ľudí. Podľa webu Politico išlo o členov hnutia žltých viest, ktorý dlhodobo protestujú proti Macronovi a jeho politike. Neskôr sa niekoľko desiatok demonštrantov zhromaždilo na bulvári Champs-Elysées, kde sa stretli z políciou, ktorá ich rozháňala slzným plynom.


Ako píše Politico, pískajúci sa pre dnešok vzdali tradičných žltých viest, v ktorých chodili na predchádzajúce protesty, zrejme v snahe zachovať si anonymitu na mieste, kde sa pohyboval veľký počet policajtov. Len niektorí z nich mali v ruke žlté balóniky. Okrem pískania sa ozývalo tiež volanie po Macronovej demisii.

Podľa Politico asi dvadsiatka ľudí volala: Žlté vesty! To praskne! Emmanuele Macrona, prídeme si pre teba!

Televízia BFM odvysielala zábery, ako sa polícia snažila rozohnať demonštrantov, ktorí blokovali prevádzku pomocou kovových mobilných bariér a odpadkových košov. Niektorí protestujúci boli maskovaní, hádzali na policajtov kamene a ďalšie predmety či zapaľovali smetné koše, policajti museli použiť slzný plyn.

Radíme: Detské ihriská budú musieť spĺňať bezpečnostné normy
Voľne prístupné detské ihriská musia byť dostatočne pevné, aby na preliezačku či kolotoč mohol v prípade potreby vyliezť aj dospelý človek. Problematické sú podľa odborníkov najmä detské ihriská pri reštauráciách s preliezačkami, ktoré ich... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR


Polícia pred zásahom zadržala desiatky ľudí vrátane tých, čo sú spojovaný s hnutím žltých viest. Je medzi nimi aj vodca Eric Drouet. Dvaja zo zadržaných - Maxime Nicolle a Jérôme Rodrigues skončili vo väzbe. Nicolle a Rodrigues sú podozriví z organizovania nedovolenej manifestácie. Rodriguesov právnik Arie Alimi označil zatknutie za "zadržanie osôb preto, že patrí k politickej opozícii".

Podľa francúzskych médií vyhlásila parížska prefektúra v oblasti Champs-Elysées na celý deň zákaz akéhokoľvek zhromažďovanie ľudí hlásiacích sa k hnutiu žltých viest.

Rusko odmietlo s Japonskom rokovať o odovzdaní dvoch Kuriských ostrovov!
Ruská strana odmietla diskutovať o prevode dvoch ostrovov Kurilského hrebeňa v rámci rokovaní o uzavretí mierovej zmluvy s Japonskom. A to najmä pre obavy z rozširovania prítomnosti amerického vojenského kontingentu v rôznych častiach japonského... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | František Németh


Nicolleov právny zástupca Juan Branco povedal, že jeho klient bol zatknutý za to, že "chcel vyjadriť svoj názor". Zadržaný bol na Friedlandskej ulici, ktorá "je mimo Champs-Elysées". Spolu s ním boli zatknutí dvaja priatelia, s ktorými išiel, ale iba on zostal vo väzbe. "Je to zjavné zadržanie politického odporcu z politických dôvodov," povedal Branco.

Macrona začal prehliadku po boku náčelníka generálneho štábu armády a potom zasadol na tribúnu, kde boli aj zahraniční hostia vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Prehliadka sa niesla v znamení európskej vojenskej spolupráce a nových technológií, a bolo možné vidieť roboty či muž na futuristickom vznášadle.

TRAGÉDIA: Pri dopravnej nehode v Beckove zahynul motorkár z okresu Trenčín
Dopravná nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu (14. 7.) na ceste II/507 v miestnej časti Beckova Červená hora v okrese Nové Mesto nad Váhom si vyžiadala život 32-ročného muža z okresu Trenčín. Okolnosti nehody motorkára polícia vyšetruje, informoval v... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR