"Je to najmä o prestíži." Medzi honorárnymi konzulmi na Slovensku nájdete aj Világiho, Siekela, Výboha či Hryca
15 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Na Slovensku nájdeme medzi honorárnymi konzulmi aj také zaujímavé mená, ktoré by ste teda nečakali.


Polícia našla ešte na jar v trezore Mariána Kočnera, okrem iného, aj jeden zaujímavý predmet - pas honorárneho konzula Guiney, ktorý bol ale neplatný. O tejto záležitosti sme vás informovali v čase diania:

Kočnerov trezor - pas z Guiney, plaketa SIS a iné zaujímavosti
Kočnerov trezor je niečo ako malá slovenská Pandorina skrinka. Stále sa dostávajú na povrch nové informácie, čo všetko sa v ňom našlo. Aktuálne sa dostalo na verejnosť, že sa tam nachádzal aj diplomatický pas honorárneho konzula Guinejskej... Čítať ďalej
03 | 04 | 2019 | redakcia


„Odjakživa platí, že časť honorárnych konzulov sú pitoreskné postavy,“ povedal bývalý diplomat Rastislav Mojto pre denník SME. Honorárny konzul musí byť finančne zabezpečený, keďže je tento post neplatený a konzulát musí z niečoho čerpať financie. Honorárnych konzulov schvaľuje slovenský minister zahraničných vecí .

K tomu sa vyjadril aj Pavol Demeš, ktorý tvrdí, že rezorty zahraničia sa snažia o to, aby mali honorárni konzuli "náležitý osobnostný profil". „V prípade, že zlyhajú, musia post opustiť,“ uviedol pre SME.

Aktuálne na Slovensku pôsobí podľa MZV celkovo 78 honorárnych konzulov iných štátov. Tí sa ale nevymenovávajú ako štandardní diplomati. Honorárnych konzulov si vyberá krajina, ktorá si chce na Slovensku zriadiť konzulát. Platí to skôr pre krajiny, ktoré na Slovensku nemajú veľvyslanectvo a ani s ním nepočítajú do budúcnosti.

„Občas môže aktívny jednotlivec vyvinúť úsilie zastupovať iný štát, v prípade, že nemá v príslušnej krajine diplomatické zastúpenie,“ prezradil Demeš pre SME.

Sucho trápi až 90 percent Slovenska. Ako je to možné?
Riešenie je zatiaľ v nedohľadne, píšu Hospodárske noviny. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Živým príkladom je herec, podnikateľ, a po novom aj politik Andy Hryc, ktorý je honorárnym konzulom Seychel. V tejto funkcii pôsobí už od roku 1998. V minulosti sa už viackrát pre médiá vyjadril, že tamojšiu vládu oslovil priamo on.

Kandidáti na tieto posty musia prejsť previerkou bezpečnostných zložiek Slovenskej republiky. Hovorca rezortu zahraničia pre SME uviedol, že ministerstvo už niektorých kandidátov odmietlo, mená však nechcel konkretizovať.

Ak je to naopak, teda keď Slovensko ako krajina hľadá honorárneho konzula, ktorý by ju zastupoval v zahraničí, musí kandidát spĺňať tieto základné predpoklady - finančná nezávislosť, spoločenské postavenie a bezúhonnosť.

Exdiplomat Rastislav Mojto pre SME uviedol, že úlohou honorárneho konzula je "pestovanie vzťahov" medzi Slovenskom a druhým štátom, ktorý zastupuje. Tiež má za úlohu poskytovať pomoc občanom danej krajiny v prípade nejakého problému.

KRIMI: Polícia vyšetruje prípad krádeže v zlatníctve so škodou viac než 50.000 eur
Dvaja neznámi páchatelia odcudzili šperky v hodnote 51.230 eur v zlatníctve na Laurinskej ulici v Bratislave. Polícia žiada pri pátraní verejnosť o pomoc. Informuje o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR


Pri honorárnych konzuloch platí, že nemusia mať v prax diplomacii, a ani nezískavajú imunitu ako bežní diplomati. To platí aj pri záležitostiach, ktoré sa týkajú financií - nie sú oslobodení od platenia väčšiny daní. Netreba zabúdať na to, že funkcia honorárneho konzula neobnáša žiadne extra výhody - je to len čestný titul, kde ide najmä o prestíž.

Nebýva zvykom, že by sa honorárnym konzulom vydávali diplomatické pasy. Ako je už spomenuté vyššie v článku, polícia našla takýto pas v trezore Mariána Kočnera, kde bol uvedený ako honorárny konzul africkej Guiney.

Rezort zahraničia vtedy poprel, že by ho vydal Kočnerovi. To ale neznamená, že nemohol byť honorárnym konzulom Guiney v inom štáte - pas mohol byť teda pokojne pravý. Mojto pre SME povedal, že čím je krajina exotickejšia, "tým môžu byť bohatšie aj exotickejšie výhody, ktoré svojim honorárnym konzulom ponúka".

Na Slovensku nájdete medzi honorárnymi konzulmi aj známe osobnosti - Miroslav Výboh, Zoroslav Kollár, Oszkár Világi či Anton Siekel - každé z týchto mien sa spája z nejakou kauzou či s politickou stranou. Aj taký Jozef Majský niekedy pôsobil ako honorárny konzul ostrovného štátu Cyprus. Dnes je obžalovaný z tunelovania spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

Pred pár rokmi sa spájala funkcia honorárneho konzula Grenady na Slovensku s Jurajom Širokým, ktorý sa ale k tejto veci vyjadroval neurčito. Ten sa mal, podľa jeho slov, stretnúť s tamojším premiérom, ktorý mu mal dať poverovacie listy, aby sa s nimi mohol prihlásiť na Slovensku. V terajšom zozname honorárnych konzulov na Slovensku jeho meno nenájdete.

Komentár Eduarda Chmelára: Ruky preč od symbolov Slovenského národného povstania
K odpornému vandalskému zločinu došlo v piatok nad obcou Stráňavy, kde niekto odpílil ruky z bronzového súsošia Brániace matky od akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej. Pomník bol postavený na počesť padlých príslušníkov I. čs. armádneho zboru,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Eduard Chmelár