India a Rusko použijú svoje meny aby sa vyhli americkým sankciám
15 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Rusko a jeden z najväčších odberateľov ich zbraní, India, sa rozhodli použiť svoje národné meny na prevod platieb pri masívnych obchodoch, aby sa vyhli možným sankciám v USA, tvrdí agentúra Bloomberg.


Moskva a Nové Dillí v uplynulých mesiacoch posilnili obchod so zbraňami, pričom Rusko predáva svojim indickým partnerom ponorky, lode, tanky, lietadlá a dokonca má v pláne dodať aj raketové systémy S-400, ktoré by mali byť v hodnote viac ako 5 miliárd dolárov.Tento obchod naštval Spojené štáty, ktoré varovali Indiu pred možnými dôsledkami tohto kroku.

Nový spôsob platby prostredníctvom rubľa a rupie, odsúhlasený centrálnymi bankami Ruska a Indie, môže zabrániť sankciám z Washingtonu. To by umožnilo Indii uskutočniť prvú platbu za dve vojnové lode vytvorené Rusmi.

Trumpove vyjadrenia na adresu kongresmaniek sú neprijateľné, vyhlásila Mayová
Dosluhujúca britská premiérka Theresa Mayová skritizovala v pondelok vyjadrenia prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý odkázal americkým demokratickým kongresmankám, aby sa "vrátili" tam, odkaľ prišli. Mayová považuje Trumpove výroky za "absolútne... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR


India nie je jediná, čo je ochotná nakupovať ruské zbrane aj napriek riziku represívnych opatrení USA. Turecko taktiež vzdorovalo americkým sankciám tým, že pokračovalo v nákupe ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Ankara už dostala niekoľko sérií komponentov S-400, pričom posledná zásielka s časťami pristála v Turecku minulý týždeň.

Zatiaľ, čo Pentagon doposiaľ v tejto veci mlčal, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan verí, že USA bude k Turecku priateľské , keďže prezident Trump má právo odvolať tieto sankcie.

TAKMER MILIARDA EUR: O toľko prišli Slováci v úsporách v II. dôchodkovom pilieri. Ďakovať môžu Ficovi
O tom, ako jednou malou zmenou Fico pripravil mnohých ľudí o lepšie dôchodky, píšu Hospodárske noviny. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan