Boli na Majdane aj gruzínski odstreľovači? Rusi tvrdia že áno, Putin o nich dokonca mal vedieť
15 | 07 | 2019 I František Németh

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že si je vedomý účasti gruzínskych odstreľovačov na Majdane v roku 2014, a vylučuje použitie sily na obnovenie poriadku od vtedajšieho vedenia Ukrajiny, píše ruská agentúra RIA.


20. februára 2014 - na námestí Nezávislosti v Kyjeve bola zahájená paľba, pri ktorej bolo zabitých 53 ľudí.

Vodcovia opozície obviňovali režim Viktora Janukovyča (vtedajší prezident Ukrajiny), ale oficiálne vyšetrovanie bolo zastavené. Bývalí gruzínski vojaci Koba Nergadze a Alexander Revazišvili neskôr mali potvrdiť médiám, že dostali zbrane a rozkazy k začatiu paľby na ľudí od terajšieho vedúceho výboru Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Sergeja Pašinského.

Švédsko trpí vojnami gangov. Väčšina zločincov aj obetí patrí medzi imigrantov
Švédsko, ktoré všeobecne vykazuje malú mieru kriminality, v posledných rokoch zápasí s brutálnou vojnou pouličných gangov, pri ktorých sú používané aj strelné zbrane či granáty. Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | František Németh


"Viem o tom, čo ste hovoril (že na Majdane boli gruzínski odstreľovači), viem aj o tom, že úrady v tom čase na čele s prezidentom Janukovyčom nevyužili armádu a neboli zainteresované na tom, aby dali zámienku k násilným akciám zo strany opozície," povedal Putin v rozhovore pre nový film amerického režiséra Olivera Stonea  "Revealing Ukraine", ktorý bol uvedený na festivale vTaliansku.


Dodal, že Janukovyč mu opakovane hovoril, že mu "ani na um nezišlo, aby použil silu proti civilistom, a to ani proti ľuďom, ktorí sa už chopili zbraní". "Úplne vylučujem, že by to mohol urobiť. Ale tí, ktorí hľadali dôvod pre štátny prevrat, to samozrejme urobiť mohli," povedal Putin.


Ukrajina: Zelenskyj vymenoval za šéfa rady bezpečnosti exministra Danyľuka
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v utorok za nového tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) bývalého ministra financií Oleksandra Danyľuka. Príslušná vyhláška bola zverejnená na internetovej stránke hlavy... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr