Zelenský má v pláne lustrovať vysoko postavených úradníkov. Porošenko by mal byť na pozore!
14 | 07 | 2019 I František Németh

Ukrajinský prezident Vladimír Zelenský navrhol rozšíriť zákon o lustrácii a uplatniť ho na vyššie postavených úradníkov, ktorí zastávali svoje funkcie od februára 2014 do mája 2019, informuje strana.ua.


Je zrejmé, že sa politický boj na Ukrajine dostal pred voľbami na vyššiu úroveň. Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenský navrhol lustrácie vysoko postavených úradníkov, ktorí pracovali pre bývalú hlavu štátu.

,,Vypracovali sme návrh o rozšírení zákona o "očistení moci". Navrhujem, aby zoznam pracovných miest patriacich pod lustrácie bol doplnený o prezidenta Ukrajiny, všetkých poslancov Ukrajiny, predsedu Najvyššej rady, členov vlády, generálneho prokurátora, vedúceho SBU, riaditeľa Výboru pre ochranu hospodárskej súťaže a Fondu národného majetku, hlavu štátneho fiškálneho úradu, tajomníka Rady národnej bezpečnosti a vedúceho obranných podnikov, ktorí zastávali pozície od 23. februára 2014 do 19. mája 2019," uviedol Zelenský vo videu na Facebooku.

Porošenko, Jaceňuk, Grojsman, Parubij sa radili, čo robiť so Zelenským, zatiaľ čo prezident Ukrajiny odmietol obvinenia z úmyslu rušenia lustrácii. "Sme obvinení, že chceme rušiť lustrácie. Aby každý pochopil, že lustrácie nezrušíme - navrhujeme ich len posilniť, "uviedol Zelenský.

Ukrajinský prezident podotkol, že návrh zákona o lustrácii je len verejným posúdením činnosti dotknutých osôb. Zároveň vyjadril presvedčenie, že v budúcnosti dostanú skutky všetkých týchto jednotlivcov spravodlivé právne posúdenie, čo znelo ako varovanie.

Prečo si Poľsko nesmelo pripomenúť Volynský masaker? Poľský konzervatívec za tím vidí USA!
Už to je jasné, PiS je americká agentúra. V súčasnej dobe Amerika podporuje Ukrajinu, takže na Ukrajinu nesmieme útočiť žiadnym spôsobom, píše na Facebooku Janusz Korwin-Mikke, poľský konzervatívny politik a bývalý europoslanec. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


Prezident Ukrajiny tiež položil rétorickú otázku, k čomu je armáda úradníkov, ktorí nechodia do práce. Podľa neho vykazujú búrlivú činnosť iba na Facebooku.

"Prečo potrebujeme prokurátorov, ktorí dokážu ochrániť len seba? Prečo minister hospodárstva z čias Janukovyča označuje občanov za "bastardov", vyráža im telefóny z ich rúk a chce im “dať do držky?," povedal rozhorčene Zelenský s jasnou narážkou na Petra Porošenka, ktorý bol za vlády Viktora Janukovyča ministrom hospodárstva.

Podľa niektorých analytikov nešlo ani tak o realizáciu týchto návrhov, ale skôr o signál opozícii pred parlamentnými voľbami, aby to so svojimi pozíciami voči novej moci "nepreháňala". Avšak v piatok Zelenský odovzdal parlamentu na prerokovanie príslušnú zmenu lustračného zákona.

Exprezident Peter Porošenko okamžite reagoval. "Zaznela fantastická iniciatíva: lustrovanie kohokoľvek, kto bol vo výkonnej alebo legislatívnej moci od roku 2014 do roku 2019... Lustrovať preto, aby sa vytvoril priestor pre piatu kolónu," uviedol rozhorčene.

Porošenko taktiež vyjadril názor, že tento návrh zákona bol koncipovaný "protiukrajinskými silami" a je dôkazom "očividnej proruskej pomsty".

Putin prvý krát telefonoval so Zelenským. Venovali sa ukrajinskému konfliktu a výmene väzňov
Ruský prezident Vladimir Putin po prvýkrát od svojho volebného víťazstva hovoril s novým ukrajinským lídrom Vladimírom Zelenským. Obaja diskutovali o situácii vo východnej Ukrajine a možnostiach ďalších kontaktov. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič