Volkswagen a Ford budú mať spoločného vývojárov autonómnych technológií
14 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Nemecký automobilový koncern Volkswagen investuje takmer tri miliardy dolárov do technologického Startup Argo AI, ktorý sa zaoberá vývojom autonómnych vozidiel. Majoritný podiel v ňom od roku 2017 vlastnila americká automobilka Ford, ktorá s firmou spolupracuje na vývoji autonómnych technológií pre svoje vozidlá. Vďaka vstupu Volkswagenu sa podiel teraz rozdelí medzi obe automobilky. Každá z nich by mala mať hlasovací podiel necelých 30 percent, zvyšok potom startup. Investície Volkswagenu ocenila spoločnosť Argo AI na sedem miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.


Spoločnosť Argo uviedla, že Volkswagen už do nej investoval miliardu dolárov v hotovosti. Ďalších 1,6 miliardy dolárov európska automobilka dodá v rámci svojich vlastných obchodných aktivít. Automobilka Ford už skôr uviedla, že do Arga vloží miliardu dolárov za päť rokov.

OBROVSKÁ HANBA: Českého šachového veľmajstra nachytala kamera pri podvode
14 | 07 | 2019 | Gabriel Matta


"Teraz máme dvoch veľkých zákazníkov a investorov, ktorí nám budú pomáhať vo vývoji technológií," uviedol k situácii generálny riaditeľ Starup Argo Bryan Saleský. Ďalej povedal, že by privítal aj ďalších strategických alebo finančných investorov, aby tak pomohli dostať automobily s autonómnym riadením na trh. "Všetci si dobre uvedomujeme, že ide o časovo a finančne náročné podnikanie," doplnil Saleský.

Partnerstvo Fordu a Volkswagenu v technologickom Startup by mohlo pomôcť urýchliť plány oboch výrobcov na nasadenie vlastných automobilov s autonómnym riadením. Obaja to chcú stihnúť už v roku 2021.

"Naša platforma je prispôsobiteľná takmer každému typu vozidla," povedal Saleský. Práve toho by mohol Volkswagen využiť. Automobilka, ktorá sa vlani stala najväčším výrobcom automobilov na svete, by mohla využiť technológie amerického startup aj pre svoje nákladné a terénne vozidlá.

Čelná zrážka dvoch áut skončila mimoriadne tragicky.
14 | 07 | 2019 | Gabriel Matta