TIP PRE DOVOLENKÁROV: Nižšie ceny potravín nájdu dovolenkári v štátoch V4 a v Bulharsku
14 | 07 | 2019 I TASR

Veľká časť Slovákov v tomto roku strávi dovolenku v zahraničí a tých, ktorí nemajú zakúpené all inclusive pobyty, sa dotýkajú aj ceny potravín v dovolenkových destináciách. Hoci vo väčšine štátov Európy ceny potravín oproti minulému roku vzrástli, v susedných krajinách Vyšehradskej štvorky sú napriek tomu ešte stále nižšie ako na Slovensku. Vyplýva to z analýzy Slovenského farmárskeho družstva. 


Lacnejšie stravovanie ponúka aj Bulharsko, naopak, výrazne drahšie potraviny nájdu dovolenkári v Taliansku, Grécku a napriek miernemu medziročnému zlacneniu aj v Chorvátsku.

"Najmenšie rozdiely na cenovkách potravín v obchodoch by mali Slováci pocítiť v ich najobľúbenejšej prímorskej dovolenkovej destinácii – v Chorvátsku, kde sú v priemere len o necelé štyri percentá vyššie ako v našej ekonomike," upozornila na to analytička družstva Eva Sadovská.

S vyššími cenami potravín, a to o 13,9 %, musia dovolenkári počítať v Grécku, kde ich môžu prekvapiť ceny pečiva, mlieka či vajec, ktoré sú o tretinu vyššie ako na Slovensku. Ešte väčšie rozdiely v cenách potravín má v súčasnosti Taliansko, kde je napríklad cena mäsa o polovicu vyššia ako na domácich pultoch. V priemere je cena potravín v Taliansku vyššia o 22 %.

DEMOGRAFICKÁ KATASTROFA: Počet narodených na Slovensku len mierne prevyšuje počet zomretých
Pôrodnosť na Slovensku klesá. Rast počtu obyvateľov bude závisieť najmä od migrácie obyvateľstva. Informoval o tom Štatistický úrad SR pri príležitosti Svetového dňa populácie. V roku 2018 počet seniorov prevýšil počet detí, na 100 detí pripadalo... Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | TASR


Naopak, v prípade všetkých slovenských susedov je nákup potravín na dovolenke lacnejší ako doma. "V Maďarsku a v Českej republike zaplatíme za potraviny v priemere o desatinu menej a v Poľsku dokonca až o 26,5 % menej ako doma. O 19 % sú lacnejšie potraviny aj v Bulharsku," spresnila Sadovská.

Najväčšie výkyvy cien oproti vlaňajšku sú viditeľné pri ovocí a zelenine. Zelenina totiž zdražela vo väčšine analyzovaných dovolenkových destinácií o desiatky percent. Výnimkou je iba Chorvátsko, kde je aj aktuálne zelenina lacnejšia o 2,2 % ako vlani.

Naopak, nižšie ceny ako pred rokom sú evidované takmer vo všetkých destináciách v prípade ovocia. Výnimkou sú iba Bulharsko a Maďarsko. Aj v týchto krajinách však zdraželo ovocie iba o niekoľko desatín percenta.

Ceny potravín podľa májových údajov Eurostatu rástli takmer v celej Európe, no v štátoch s lacnejšími potravinami o niečo viac. Zatiaľ čo v Česku medziročne vzrástli ceny potravín o 3,1 % a na Slovensku o 4,2 %, ešte výraznejšie tempo rastu zaznamenal Eurostat v Poľsku a Maďarsku s nárastom cien potravín o 5,3 a 5,4 %  a v Bulharsku s medziročným rastom o 5,8 %.

V Taliansku a Grécku je nárast cien najmenej viditeľný, keď cenovky potravín na pultoch ich obchodov sú vyššie ako vlani iba o 0,5 % a 0,4 %. "Zrejme dobrou správou pre Slovákov dovolenkujúcich v Chorvátsku je fakt, že ceny potravín sú podľa najaktuálnejších štatistík v tejto krajine nižšie ako vlani o 0,6 %," dodala Sadovská.

V New Yorku došlo k enormnému výpadku elektriny (VIDEO)
Rozsiahly výpadok elektriny postihol v sobotu večer centrálnu časť newyorského Manhattanu plnú turistov práve v čase, keď sa mali začať divadelné predstavenia na Broadwayi či večerné premietania v kinách. Veľké elektronické obrazovky na námestí... Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Marek Molnár / TASR