Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Mizerné platy, zlé pracovné podmienky, a to nie je všetko! (1. diel)
14 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Keď v roku 2017 začal Jaguar Land Rover s náborom zamestnancov pre svoj závod v nitrianskom priemyselnom parku, vyzeralo to tak, že platy a pracovné podmienky pôjdu výrazne hore. Opak je však pravdou, píše Plus 7 Dní.


Pri minimálnej nezamestnanosti, vysokej konkurencii a zmenšujúcej sa ponuke skúsených pracovníkov na našom pracovnom trhu by človek čakal v zmluvách uvedené iné sumy, než je tomu teraz. Záujemcov o prácu bolo viac než dosť – hlásili sa z celého Slovenska, dokonca zlanárili aj dlhoročných pracovníkov z iných automobiliek. Kde je teda problém?

Po čase vyšlo najavo, že Jaguar Land Rover nielenže nemieni zvyšovať platový priemer v regióne Nitry či všobecne na Slovensku, ale nie je schopný poskytnúť svojim zamestnancom ani adekvátne pracovné podmienky, na ktoré si domáci zvykli v iných výrobných halách na Slovensku. Pre nich je Slovensko zrejme stále iba lacnou montážnou dielňou Západu.

VZBURA V SMERE POKRAČUJE: Východ neutíchol, straníci stále žiadajú odchod Fica a Kaliňáka
Na prvý pohľad sa situácia v Smere zdá byť pokojná, ale kritika členov, hlavne z východného Slovenska, stále neutícha. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Dnes sa v súvislosti s Jaguarom hovorí o „amaterizme a neskúsenosti manažmentu, chaose, nedodržiavaní pravidiel, zmlúv, o množstve drobností, ktoré ich vyháňajú naspäť do „domovských prístavov“ alebo na úrady práce,“ píše týždenník.

Zmeny nenastali ani po nedávnej výmene šéfa nitrianskeho závodu. Po zbabranej kolektívnej zmluve je viac než pravdepodobné, že Jaguar Land Rover bude ešte väčšie personálne problémy, než mal doteraz. Požiadavky na zamestnancov sa dramaticky znížili, a na výrobných linkách pribúda stále viac a viac Ukrajincov.

HRABKO: Mizík mal žiadať políciu o vypátranie autora statusu
Poslanec ĽSNS Stanislav Mizík sa mal od hanlivého statusu, ktorý mu bol pripisovaný, dištancovať oveľa dôraznejšie a mal žiadať políciu o vypátranie toho, ako sa status na sociálnu sieť dostal. V diskusii na Tablet TV to povedal publicista Juraj... Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | TASR


Týždenník Plus 7 Dní sa teda vybral do závodu na prieskum. Keď sa končila smena, všimli si prvý „menší“ problém – pri odchode vznikajú dlhé rady pri turniketoch a čaká tam dav ľudí.

„Turniketov je málo a v kuse sa kazia. Niekedy trvá i dvadsať minút, než vyjdeme von a v poslednej chvíli dobiehame na autobus,“ cituje týždenník jednu zo zamestnankýň.

„Kto toto vymyslel, by si zaslúžil cenu za neschopnosť,“ dodáva ďalšia. „Hlavne, že sa tvária ako moderná spoločnosť. A to je len jedna z množstva vecí, ktoré tu nefungujú.“

Týždenník ďalej píše o tom, ako sa im zamestnanci (anonymne) sťažujú na „vysoké teploty v halách, zlý prístup stredného manažmentu, katastrofálne pomalý výdaj jedla v jedálni, absenciu základného vybavenia oddychových zón, malé výplaty, ktoré im nové opatrenia ešte znižujú“.

Poliaci našli salmonelózu v mäse z Česka. Reagovali takmer okamžite!
Poliaci vracajú úder. V kuracom mäse, ktorí je pôvodom z Česka a bolo dovezené do Poľska, sa objavila salmonela, upozornil poľský web Cenyrolnizce.pl. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Jeden zo zamestnancov, ktorého čistý príjem po roku nie je ani na sume 700 eur, prezradil viac. „Zachytil som, že túto sobotu prišlo do tréningovej akadémie štyridsať Ukrajincov a o týždeň majú prísť ďalší. Najviac však ľudí štve výrobný bonus. Keďže do minulého mesiaca hodnotili dochádzku za šesť mesiacov, bolo ťažké ho dosiahnuť. Navyše operátorom stopli kariérny postup. Radšej berú ‚group-lídrov‘ zvonku," povedal pre Plus 7 Dní.

Vyjadril sa aj k otázke platu. "Teraz spojili takzvaný kompetenčný príplatok so základnou mzdou, čím sa pre nás síce nič nemení, ale pre nových zamestnancov to vyzerá, že zarobia viac,“ cituje týždenník.

Stávalo sa, že firma obsadila niektoré špecifické pozície pracovníkmi (napríklad “technical coach“), a dokonca ani ich nadriadení nevedeli, aká práca sa im má prideliť. Tak to bolo aj pri operátoroch výroby - takmer rok nemali poriadne čo robiť, keďže sa linky väčšinou testovali. Chýbal im zmysel a motivácia k práci, tak postupne odchádzali.

NEHODA: Mužovi vbehol do cesty jeleň, nemal už šancu zabrzdiť (FOTO)
"Stret so zverou môže mať niekedy fatálne následky. Takto to vyzerá, keď Vám do cesty vbehne jeleň," píše Polícia SR - Košický kraj na Facebooku. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Počas najteplejších dní tam podľa zamestnancov presahujú teploty tropických tridsať stupňov Celzia. To ale nadriadeným nerobí problém šetriť na klimatizácii - vypínajú ju všade, kde môžu. Aj tam, kde by sa vypínať nemala. "Keď im ale kondenzovaná voda začala stekať do strojov a zasahovať do kvality produktov, trochu sa spamätali," prezradil jeden zo zamestnancov.

V miestnej jedálni sa za obed síce platí len jedno euro, no sú tam iné problémy. „Obedná prestávka je dvadsať minút, kým však dorazíte do jedálne a vystojíte rad na jedlo, desať je preč. Skúste sa za zostávajúci čas normálne najesť a ešte dobehnúť na linku. Vytvorili síce oddychové zóny, ktoré sú bližšie a kde by robotník mohol konzumovať jedlo z domu, ale nie je tam chladnička ani mikrovlnka. Ešte aj automat s bagetami odtiaľ odstránili,“ cituje týždenník zamestnanca.

Koniec 1. časti.

MIMORIADNA SPRÁVA:Futbaloví chuligáni z Ventúrskej boli odsúdení na pol roka väzenia
Štyria Holanďania a traja Poliaci boli odsúdení za prečin výtržníctva na nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke šiestich mesiacov a na tri roky trestu vyhostenia z územia Slovenskej republiky. Voči trestnému rozkazu Okresného súdu Bratislava I... Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | tasr