Chudoba už trápi aj milionárov. Pripravujú sa na krízu
14 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Nedávno zverejnený report konzultačnej spoločnosti Capgemini ukázal, že množstvo milionárov po celom svete za minulý rok pokleslo. Stalo sa tak prvý krát za posledných osem rokov.


Pod pojmom milionár sa skrývajú osoby s vysokým čistým bohatstvom. Označovaný je takto každý, koho investičný majetok presahuje milión dolárov. Jedná sa o majetok bez rezidencií, spotrebných tovarov či umeleckých zbierok. Na svete je 18 miliónov takýchto milionárov. Týmto ľuďom patrí celkom až 68 biliónov dolárov. Priemerný milionár tak má majetok v hodnote viac ako päť miliónov USD. Takmer dve tretiny týchto najbohatších ľudí žije v štyroch krajinách: USA, Japonsku, Nemecku a Číne.


Podľa reportu Capgemini počet milionárov minulý rok poklesol o viac ako 50,000 a ich majetok sa znížil o dva bilióny dolárov. Najväčší pokles zaznamenal ázijský región, ktorého milionári prišli až o jeden bilión dolárov, ťahaný ku dnu najmä spomaľujúcou sa čínskou ekonomikou.


Minulý rok sa nedarilo ani ultrabohatým milionárom. Ide o jedno percento tých najbohatších milionárov, ktorých investičný majetok je u každého z nich momentálne väčší ako 30 miliónov dolárov. Ich celková populácia poklesla o štyri percentá a majetok o šesť percent. Môže za to aj koncoročný pokles akciového trhu.


FINANČNÁ KRÍZA: Deutsche Bank je predzvesťou globálnej finančnej krízy, tvrdí Rogers
Keď sa tak tradičné a stabilné inštitúcie, akou je nepochybne aj nemecká Deutsche Bank, ocitnú v problémoch, je to signál, že svetový finančný systém bude čeliť veľkým problémom, povedal legendárny investor Jim Rogers. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Milionári však prestávajú veriť akciám a pripravujú sa na finančnú recesiu. Hovorí o tom rozloženie ich portfólia, ktoré v prvom kvartáli tohto roka smerovalo najviac do hotovosti. Držba hotovosti v pomere 28 percent tak predbehla aj držbu akcií v pomere 26 percent. Znižovanie pomeru akcií na úkor hotovosti či dlhopisov je znamením, že milionári prestávajú veriť ďalšiemu rastu akciového trhu. Napriek tomu americké akcie uzatvárali minulý týždeň na historických maximách.


Pokles počtu milionárov ako aj ich majetku je symptómom problémov vo svetovej ekonomike. Naposledy majetok najbohatších ľudí sveta poklesol v roku 2011. Napokon sa situácia ustálila a milionári si opäť pomohli k ešte omnoho väčšiemu majetku. Od roku 2011 sa majetok milionárov zvýšil o 60 percent, najmä za pomoci silného rastu akciových trhov.


Komentár Valentína Katanasova: Centrálne banky balamutia ekonomiku
Valentín Katanasov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Zuzana Perželová