Starosta obce Koválvoce je aj vedúcim predajne potravín a šenkárom
13 | 07 | 2019 I TASR

V obci Koválovec v okrese Skalica je starostom druhé volebné obdobie Patrik Renováček, ktorý pracuje v obci na polovičný úväzok. Popri tom je na štvrtinový úväzok zamestnaný aj ako vedúci predajne potravín a ďalší úväzok má aj v pohostinstve.


"Pôvodne som mal na obci úväzok na tri hodiny denne. Keďže v súčasnosti pripravujeme individuálnu bytovú výstavbu a je s tým viac práce, poslanci obecného zastupiteľstva mi odsúhlasili polovičný úväzok," uviedol pre TASR starosta obce.

Keď nastúpil do funkcie, v najmenšej obci na Záhorí nebol obchod ani pohostinstvo. "S poslancami a obyvateľmi obce sme sa rozhodli v roku 2015 obnoviť predajňu potravín. Obec je spoluvlastníkom, keď má približne polovičný podiel, zvyšok majú vďaka svojim vkladom občania Koválovca," doplnil Renováček.

Predajňa je otvorená sedem dní v týždni a okrem predavačky je v nej zamestnaný aj starosta. "Keďže obec má takmer 50-percentný podiel, v predajni robím vedúceho a takisto aj predavača. Zatiaľ sme dokázali každý rok skončiť v plusových číslach," pochválil sa starosta.

Demografická kríza sa blíži. Slovensko môže prísť až o štvrtinu obyvateľstva!
Úplne nové štatistiky Eurostatu ukazujú, v akom stave bude Slovenské obyvateľstvo o 80 rokov - stratíme priemerne štvrtinu obyvateľstva. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


V júni 2019 sa v Koválovci podarilo sprevádzkovať aj pohostinstvo, v ktorom má obec takisto podiel. "Máme v ňom 35-percentný podiel a vypomáham v ňom ako 'šenkár'," doplnil Renováček.

Napriek tomu, že obec vzhľadom na nízky počet obyvateľov nemá vysoké príjmy z podielových daní, dokáže sa rozvíjať. "Príjmy máme približne vo výške 70.000 eur. Z ministerstva financií sme získali viac ako 9000 eur na opravu miestnych komunikácií. V súčasnosti čakáme na schválenie finančných prostriedkov vo výške 20.000 eur na dokončenie multifunkčného ihriska.

Okrem toho sme získali v minulom roku financie na hasičskú zbrojnicu, ktorá je tesne pred dokončením a plánujeme sa pustiť aj do rekonštrukcie kultúrneho domu," doplnil starosta o aktuálnych aktivitách v obci.

Každoročný beh s býkmi v Španielsku si aj tento rok vyžiadal zranenia či boje o život
Pri prvom tohtoročnom behu s býkmi utrpelo zranenia až 53 ľudí, pričom päť z nich muselo byť hospitalizovaných. Býkom sa podarilo troch z tejto pätice nabrať na rohy a dvaja majú poranenie hlavy, informovali španielske médiá s odvolaním sa na... Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | Ján Prokop