Priemerná dĺžka života v USA už tri roky za sebou klesá, môžu za to drogy a samovraždy!!!
13 | 07 | 2019 I František Németh

Napriek pôsobivým výdavkom na zdravotnú starostlivosť zaznamenali tretí rok po sebe v Spojených štátoch pokles priemernej dĺžky života, uviedla americká televízia CNBC.


Je síce ťažké pomenovať konkrétny dôvod tohto trendu, ale medzi faktory prispievajúce k zníženiu ukazovateľa patrí zvýšenie počtu samovrážd a prípadov predávkovania drogami a náhly nárast počtu úmrtí na ochorenie pečene. V posledných troch rokoch sa dĺžka života v Spojených štátoch podľa CNBC neustále znižuje. Podľa odhadov Národného centra pre štatistiku zdravotníctva v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb v Spojených štátoch sa človek narodený v roku 2017 dožije v priemere 78,6 rokov. 0 rok skôr to bolo 78,7 rokov.

Ako televízia uvádza, jedná sa o najdlhšiu zaznamenanú dobu zníženia americkej dĺžky života od druhého desaťročia 20. storočia. Pritom prvá svetová vojna a španielska pandémia v období 1915 - 1918 si vyžiadali mnoho životov po celom svete.

MIMORIADNA SPRÁVA: Čína sa vyhráža americkým spoločnostiam sankciami, dôvodom je predaj zbraní na Taiwan
Peking uvalí sankcie americkým podnikom, ktoré sa podieľajú na predaji zbraní Taiwanu, vyhlásilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Toto rozhodnutie reaguje na vyhlásenie Washingtonu, ktoré sa týka predaja zbraní Taiwanu v hodnote 2,22... Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Do nedávneho poklesu priemernej dĺžky života, tento ukazovateľ v Amerike neustále rástol. A to je pre rozvinutý štát a najmä pre Spojené štáty veľmi charakteristický trend, ktorý v rámci svojho systému zdravotnej starostlivosti vynakladá viac na každého občana ako iné krajiny.

Pravdaže Amerika nie je sama, ktorá náhle začala zaznamenávať pokles dĺžky života - odborníci predpovedajú, že vo Veľkej Británii sa toto číslo zníži o 5 mesiacov. Podľa CNBC je ťažké určiť jeden konkrétny dôvod pre zníženie dĺžky života v Spojených štátoch. Odborníci však identifikovali tri faktory, ktoré k tomuto fenoménu prispeli.

Po prvé, pokles priemernej dĺžky života je spojený so zvýšením počtu prípadov predávkovania drogami, najmä opiátmi, ktoré v mnohých prípadoch predpisujú lekári. Po druhé, počet úmrtí na chronické zlyhanie pečene a cirhózu pečene sa za posledných 10 rokov významne zvýšil, najmä u mladých ľudí. Príčiny týchto chorôb sa líšia - od dedičnosti až po nadmernú konzumáciu alkoholu a obezitu. A po tretie, od roku 1999 sa počet samovrážd medzi americkými občanmi zvýšil o 33%, zatiaľ čo v rovnakom období sa vo svete počet samovrážd znížil o 30%.

USA k predaju zbraní pre Saudskú Arábiu: Je to o "vývoze ľudských práv“!
Bolo skutočne mätúce počuť oficiálne tvrdenie USA počas zasadania senátu, že predaj zbraní do Saudskej Arábie je „prejavom“ vývozu ľudských práv a otvorenej spoločnosti. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Marek Molnár