Prestrelka dvoch legiend, na jubilejnom 40-zápase týchto dvoch legiend sa bolo naozaj na čo pozerať
13 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Na profesionálnom tenisovom okruhu trávia 21. rok. V auguste oslávi 38. narodeniny svetový tenista Roger Federer, ktorý dokonale popiera fyzikálne zákony o starnutí a poklesu športovej formy. Piatkové wimbledonské semifinále s Rafaelom Nadalom, mimoriadne sledovanú bitku tohtoročnej trávnatej slávnosti, zvládol brilantným spôsobom a po setoch 7: 6 (3), 1: 6, 6: 3, 6: 4 postúpil do nedeľňajšieho finále.


Obaja aktéri opäť vytiahli tie najlepšie údery, ktorým tlieskali aj iné športové celebrity. Záver strhol napríklad v hľadisku prítomného Davida Beckhama, ktorý niekoľkokrát vyletel zo sedačky a zúrivo tlieskal umeniu dvoch veľkých šampiónov ...


Jubilejný štyridsiaty súboj Federer - Nadal, sa na zaplnenom londýnskom centrálnom kurte odohrával prvýkrát od roku 2008, kedy v pamätnéj päťsetovej bitke triumfoval vo finále o štyri roky mladší Španiel.

Vo wimbledonskom areáli nechýbali známe celebrity, či futbalové osobnosti. Epickej bitke sa prizerali napr. José Mourinho, sir Alex Ferguson alebo David Beckham. Všetci boli zvedaví, čo mimoriadne postavy svetového športu na slávnom grandslame predvedú. Napríklad Dávida Beckhama bitka absolútne strhla - v dramatickom závere ho televízne kamery zabrali, ako tlieska v stoji s otvorenou pusou.

Astronauti po 50 rokoch priznali pravdu, po pristátí na Mesiaci urobili chybu, ktorou ohrozili Zem
Astronauti po 50 rokoch od pristátia Apolla 11 na Mesiaci priznali, že urobili zásadnú chybu. Mohli našu Zem vážnym spôsobom ohroziť. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


Nadal sa aj za nepriaznivého stavu tradične trhal ako zúrivý španielsky býk. Odvrátil štyri mečbaly, skvelými údermi zdvíhal divákov zo sedadiel a celou silou sa snažil zápas dostať do piateho setu. Lenže posledné podanie nakoniec šlo na druhú stranu kurtu švajčiarskeho elegána a emotívnymi gestami oslávil po troch hodinách a jednej minúte postup do finále.

"Som vyčerpaný," vydýchol Federer pri prvom interview po náročnej partii. "S RAFOM je to zakaždým ťažké až do konca, on robil úplne všetko, aby zostal v zápase. Hrať proti nemu je veľmišpeciálne, bolo zložité uhrať ten posledný fiftín, "uznal 37-ročný veterán, ktorý súperovi vrátil poslednú jasnú porážku 0: 3 zo semifinále antukového French Open.

"Táto prehra ma veľmi mrzí, v zápase som mal nejaké šance. Ale Roger hral o niečo lepšie, než ja, mne sa nedarilo toľko ako v predchádzajúcich kolách. Zaslúžil si vyhrať, gratulujem mu," prezradil Nadal.

Aktuálne svetová dvojka prehovorila aj o kvalitách svojho večného rivala. "Je vždy schopný robiť tie najťažšie veci tak ľahko. Vo vnútri kurtu sa pohybuje rýchlejšie ako ktokoľvek iný. Dostáva súpera pod tlak, pretože je schopný odohrať loptičky strašne skoro. Aj keď to je ťažké jemu sa to väčšinou darí." ocenil Nadal.

Súboj dvoch tenisových velikánov, ktorí spolu s Novakom Djokovičom dominujú poslednej ére, bol znovu mimoriadnym zážitkom pre všetkých, ktorí ho mohli sledovať. "Už sme o tom hovorili tisíckrát. Je skvelé byť súčasťou takých troch hráčov, ktorí toho v športe dokázali toľko v jednej ére. Toto už bude veľmi ťažké niekedy zopakovať. Ale ešte sme neskončili, hráme ďalej," sľúbil Nadal.

"Dúfam, že sa mi podarí ho trošku zatlačiť, ale bude to veľmi ťažké. Je prvý na svete a má za sebou úžasný rok," vyzdvihol Federer aktuálneho vládcu rebríčka, ktorý sa v druhom z troch tohtoročných grandslamov dostal až do finále (len v Paríži vypadol v semifinále).

Juraj Šujan: Bratislava by chcela dobudovať električkový polokruh východným smerom
13 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR