Prečo si Poľsko nesmelo pripomenúť Volynský masaker? Poľský konzervatívec za tím vidí USA!
13 | 07 | 2019 I František Németh

Už to je jasné, PiS je americká agentúra. V súčasnej dobe Amerika podporuje Ukrajinu, takže na Ukrajinu nesmieme útočiť žiadnym spôsobom, píše na Facebooku Janusz Korwin-Mikke, poľský konzervatívny politik a bývalý europoslanec.


Presne pred 76 rokmi - 11. júla 1943 - došlo ku "krvavej nedeli". Bol to vrcholný moment genocídy spáchaný ukrajinskými nacionalistami na Poliakoch. Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) vykonala koordinovaný útok nielen na Poliakov v 150 obciach v troch pohraničných okresoch.

V Najvyššej rade Ukrajiny ešte stále ležia žiadosti o ich vyznamenania (napr. Žiadosť o uznanie Banderu ako "Hrdinu Ukrajiny"). Šéf ukrajinského Inštitútu národnej spomienky mal dokonca nastoliť vytvorenie ich rádu.

"láda "Pis" založila svoju politiku len na emóciách a nenávisti voči Rusku, podľa nich je to dôležitejšie ako starostlivosť o záujmy Poľska a úctu k našej histórii," napísal Janusz Korwin-Mikke na Facebooku.

Putin prvý krát telefonoval so Zelenským. Venovali sa ukrajinskému konfliktu a výmene väzňov
Ruský prezident Vladimir Putin po prvýkrát od svojho volebného víťazstva hovoril s novým ukrajinským lídrom Vladimírom Zelenským. Obaja diskutovali o situácii vo východnej Ukrajine a možnostiach ďalších kontaktov. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Korwin odkazuje aj na politiku strany PiS voči Ukrajine. "Je to jasné: Právo a spravodlivosť je americká agentúra, Amerika podporuje teraz Ukrajinu, takže nie je dovolené útočiť na Ukrajinu žiadnym spôsobom. Sovieti tiež nemohli napadnúť priateľov Sovietskeho Zväzu, napríklad Egypt," zdôraznil.

"Je úžasné, že práve EÚ, ktorá bojuje proti Rusku, podporuje Ukrajinu, ale nejako zároveň nechce počuť o Volynskom masakre a v skutočnosti podporuje banderovský nacionalizmus," pokračuje Korwin-Mikke.

Politik priznáva, že sa nechce podieľať na podpore Ukrajincov. Myslí si, že každý z podobných pokusov pre Poľsko skončil strašne. "Aspoň na západnej Ukrajine, v kruhoch blízkych k nacionalistom. Bandera je ukrajinský národný hrdina. Všeobecne - za kritiku Banderu idete na Ukrajine do väzenia. Som veľmi rád, že Ukrajina má problémy s Ruskom a že 4/5 ukrajinskej armády musia byť na východnej hranici, a nie na poľskej hranici, "píše Korwin.

"Je to tragédia, ktorá, dúfam, sa už nebude opakovať, ale je nemožné na ňu zabudnúť. PiS sa ale na ňu snaží zabudnúť. Je to strana, ktorá klamala ešte pred voľbami - používala Volynský masaker v predvolebnej propagande, a teraz stiahne chvost pod vedením Washingtonu, DC, a sedí ticho," uzavrel.

Porošenka musela zachraňovať pred skandujúcim davom ochranka (VIDEO)
"Olúpil armádu, okradol každého!"Porošenko bol vyhnaný z predvolebného mítingu v Zakarpatskej oblasti za výkrikov "Hanba!". Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | František Németh