OSN vytvorila vyšetrovací tím na preskúmanie možného používania chemických zbraní
13 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Tento nový tím bol vytvorený za účelom preverenia chemických zbraní, ktorých používanie je zakázané. Tím bude vyšetrovať deväť údajných útokov počas občianskej vojny v Sýrií, vrátane mesta Douma, uviedla agentúra Reuters.


Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) bola vytvorená v roku 1997, ako technický orgán na presadzovanie globálnej zmluvy o nešírení chemických zbraní.

Minulý rok v júni, členské štáty OPCW hlbšie a politicky rozčlenili agentúru a zriadili tím pre vyšetrovanie a identifikáciu (IIT). Je rozhodnuté, ktoré incidenty musia byť vyšetrené. Vyšetrovania prebehnú v nasledujúcich troch rokoch.

Dokument rozoslaný členským štátom OPCW,  uvádza, že tím „identifikoval neúplný predbežný zoznam incidentov, na ktoré má v úmysle zamerať svoje vyšetrovanie“. Britský návrh na vytvorenie 10-členného tímu bol podporený Spojenými štátmi aj Európskou úniou.

Konverzácie s Google Asistentom nie sú súkromné, počúvajú ich pracovníci spoločnosti
Súkromie na internete už neexistuje pár rokov a veľa firiem o nás vie viac než naši najbližší. Svoje o tom vie napríklad taký Facebook, avšak čistý štít jednoznačne nemá ani Google. Ten najnovšie šokoval celý "tech svet," keď sa prevalilo, že... Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


Sýria odmietla vydať víza členom tímu, uviedol šéf OPCW Fernando Arias v komentároch pre členské štáty zverejnené minulý mesiac. V tomto roku Sýria úplne neuviedla svoj program chemických zbraní a ani nevysvetlila, prečo inšpektori naďalej nachádzali stopy zakázaných nervových látok alebo ich chemických prekurzorov na viacerých miestach.

Sýria po viac ako piatich rokoch uznala, že vykonávala výskumné a vývojové činnosti v oblasti nervových látok, ktoré však nikdy nepoužila.

"Toto pridáva k dôkazom úmyselných falošných vyhlásení zo strany Sýrie, zničeniu možných dôkazov a alarmujúcej pravdepodobnosti, že Sýria bude naďalej držať zakázané chemické látky,"  dodal kanadský veľvyslanec Sabine Nolke na schôdzi v OPCW tento týždeň v Haagu.

Prečo si Poľsko nesmelo pripomenúť Volynský masaker? Poľský konzervatívec za tím vidí USA!
Už to je jasné, PiS je americká agentúra. V súčasnej dobe Amerika podporuje Ukrajinu, takže na Ukrajinu nesmieme útočiť žiadnym spôsobom, píše na Facebooku Janusz Korwin-Mikke, poľský konzervatívny politik a bývalý europoslanec. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh