Komentár Róberta Šveca: Prezident nášho štátu má zastupovať záujmy Slovákov a nie záujmy Bruselu 
13 | 07 | 2019 I Robert Švec

Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga Ji, otvorila aj otázku dodržiavania ľudských práv v Číne. „Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej slobody. Aj preto som vyjadrila, v súlade so spoločnou pozíciou Európskej únie, znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne a zo zadržiavania právnikov a ľudsko-právnych aktivistov, ako aj z postavenia etnických a náboženských menšín," uviedla slovenská hlava štátu. Čaputová zároveň očakáva , že sa dosiahne pokrok v ľudsko-právnom dialógu medzi Európskou úniou a Čínou.


V tejto súvislosti Čaputovú kritizovala aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná:  Vyvinuli sme mimoriadne úsilie, aby Slovenská republika mohla vyvážať mliečne výrobky do Číny. Bola by som nerada, keby ktorýkoľvek ústavný činiteľ svojimi výrokmi ohrozil túto sľubne sa rozvíjajúcu spoluprácu, našu obchodnú výmenou s Čínou a ohrozoval tak pracovné miesta na Slovensku. Čína je kľúčový aktér vo svetovom meradle a pre Slovensko dôležitý obchodný partner. Netýka sa to len agrosektora, ale aj hospodárstva. Hlavnými komoditami v slovenskom vývoze do Číny sú totiž automobily, strojárske produkty či elektronika. Slovenská vláda si praje s Čínou priateľské vzťahy, nie konfrontáciu," uzavrela Matečná.


Podľa môjho názoru má byťúlohou prezidenta nášho štátu, okrem iného, aj otváranie dverí  slovenským podnikateľom na zahraničný trh, vrátane toho čínskeho.


Musím konštatovať, že namiesto otvárania dverí slovenským podnikateľom na obrovský čínsky trh, sa ich Čaputová pokúsila rovno zabuchnúť. Dúfajme, že to nebol z jej strany úmysel, ale iba nedomyslená reakcia. Tá však pramení z toho, že sa obklopila v svojom úrade hlavy nášho štátu ľuďmi, ktorí majú národné a štátne záujmy Slovenskej republiky na veľkom háku. 


Pokiaľ ide o ochranu ľudských práv v Číne, určite je čo zlepšovať, ale s Čínou sa snažia mať korektné a vyvážené obchodné vzťahy, všetky svetové veľmoci. Slovenská republika, vzhľadom na svoju veľkosť a počet obyvateľov, sa musí dvojnásobne usilovať o lepšie vzťahy s Čínou, než všetky veľmoci sveta dokopy. Musíme viesť vyváženú zahraničnú politiku na všetky svetové strany, vrátane Číny. Keď už chce Zuzana Čaputová byť holubicou tolerancie a humanizmu, mala byť začať s vyváženou kritikou v oblasti nerešpektovania ľudských práv aj smerom na západ. Napríklad kritikou USA za mučenie väzňov na Guantáname, alebo ich sústavným porušovaním medzinárodného práva. Americký establišment totiž bombarduje zvrchované štáty, podľa toho „ako sa vyspí“ a to bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN a mohol by som pokračovať. Až po takejto kritike aj západného sveta by som akceptoval kritický postoj Zuzany Čaputovej voči štátom, ktoré majú problém s dodržiavaním ľudských práv, ako hodnotový a zásadový postoj hlavy nášho štátu.


Na teraz však mám nepríjemný pocit, že Zuzana Čaputová zastupuje v slovenskom Prezidentskom paláci záujmy niekoho iného a nie záujmy Slovákov a nášho štátu. Napokon jej hovorca to konštatoval celkom jasne: “Postoj pani prezidentky je v súlade s politikou EÚ”.


(Autor je bývalý kandidát na prezidenta SR a predseda Slovenského Hnutia Obrody)