Komentár Petra Sokola: Čaputová - Truban - Hlina
13 | 07 | 2019 I Peter Sokol

Prezidentka Čaputová plní od svojho nástupu do úradu úlohy na 100% a drží líniu, ktorú vytýčili jej chlebodarcovia.


V kontexte zoskupenia krajín V4 je v pozícii trójskeho koňa, voči stávajúcim trom štátom, ktoré v rámci krajín EU jednoznačne zastávajú národno-konzervatívne stanovisko pri vyjednávani o budúcej podobe EU, čo sa ukázalo aj pri nominácii na najvyššie pozície v Európskej únii. Aj z jej návštevy v Budapešti môžeme vidieť, že sa bude usilovať o naštrbenie jednotného postoja V4 v mene liberálneho aktivizmu, aj keď takýto postoj je jednoznačne v rozpore so záujmami SR.


V domácej politike zatiaľ ide v línii exprezidenta Kisku, keď napr. pri stretnutí s čínskym ministrom obchodu zbytočne napína svaly a papagájuje starú, obohratú havlovskú pesničku o ľudských právach. Za minútu slávy pred kamerami ohrozuje všetky rozpracované obchodné projekty s Čínskou republikou. Priamej konfrontácii s vládou sa však zatiaľ vyhýba. S blížiacimi sa parlamentnými voľbami bude stále viac a viac zdôrazňovať svoju náklonnosť k liberálnemu zoskupeniu. Ovládnuť kompletnú exekutívu spojenectvom prezident-premier, je konečný cieľ projektu “Moderné progresívne Slovensko”.


Že ide o veľa, svedčí aj to, že cez antikresťana Hlinu sa podarilo vtiahnuť zdecimované KDH do tohto spolku, čo obnažuje pravú podstatu tohto spojeniaaž na kosť, kde hodnotový antagonizmus bol prebitý opojením z budúceho podielu na moci.


Ohlásenie premiérskych ambícií čerstvo vyliahnutého vodcu progresívnej koalície a “charizmatickéjtváre novej slušnej politiky”, ktorý zrejme koná v duchu hesla iného velikána európskej politiky súdruha Babiša: “Štát treba riadiť ako firmu”, neváhal, predal svoj úspešný podnik, vypočul želanie všetkých slušných ľudí, aby im ako budúci premier pripravil svetlejšie zajtrajšky, len podčiarkuje túto pozíciu, ktorú som načrtol. Zaujímavé je, že médiá vôbec nezdôrazňujú osobu Michala Trubana, ktorý sa svojimi doterajšími vyjadreniami prezentuje ako ultraliberál, pre ktorého služba vlasti neznamená nič a ťaží len zo svojho priateľstva k prezidetke Čaputovej.


(Autor je 1.podpredseda NÁRODNEJ KOALÍCIE)