Komentár Dmitrija Sedova: Príchod druhej formácie "islamského štátu" nie je ďaleko
13 | 07 | 2019 I Zuzana Perželová

Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry)


Posúdenie pravdepodobnosti novej vlny teroristických útokov


Ústav pre štúdium vojny (Institute for the Study of War) blízky Pentagonu vydal v júni správu, ktorej hodnotenie sa diametrálne odlišuje od tvrdení, že islamský štát (IŠ) bol porazený. Organizácia IŠ je v Ruskej federácii zakázaná. 


Autori správy sa domnievajú, že táto teroristická organizácia ani zďaleka nebola porazená. Podľa hodnotenia odboru rozviedky ministerstva obrany USA mal v auguste 2018 IŠ okolo 30 000 bojovníkov. Pripomína, že ​​za štyri roky (2011 - 2015) prevzal IŠ kontrolu nad Fallúdžou, Mosulom, inými mestami v Iraku a veľkými územiami v Sýrii. Autori tvrdia, že IŠ je schopný opätovne sa sformovať a pomerne rýchlo znovunadobudnúť novú silu. Plán znovuobnovenia vojenskej sily teroristov chystali ešte pred pádom „kalifátu“. Tento plán sa teraz uvádza do života a nadobúda reálne kontúry.


Sily IŠ sú rozptýlené, ale organizácia si zachovala zdroje financovania a tak finančné prostriedky investuje do bojových príprav. Systém tunelov a podporné zóny IŠ stále fungujú. K znovuobnoveniu vojenskej organizácie „islamský štát“ malo podľa autorov správy dôjsť koncom roka 2018, v najbližších mesiacoch očakávajú jej aktiváciu. Vodca IŠ Abu Bakr al-Baghdadi, ktorý bol považovaný za mŕtveho, je v skutočnosti nažive a podarilo sa mu dosiahnuť prísnejšiu kontrolu nad organizáciou. Zdokonaľuje techniku explózií na automobiloch pomocou doma zhotovených výbušných zariadení – je to špecifický firemný znak islamského štátu. Plánovaná je celá séria takýchto explózií. Štandartizovaná informačná práca IŠ je vysielaná v rámci pravidelných programov. 


Oblasti, o ktoré „islamský štát“ prišiel v Iraku a Sýrii sa nestali bezpečnými. Bojovníci IŠ systematicky likvidujú zástupcov miestnych orgánov. Účelom takýchto akcií je oslabiť odpor a roznietiť nedôveru obyvateľstva voči ústrednej vláde. 


IŠ bojuje v Sýrii na troch frontoch:
- so Sýrskymi demokratickými silami (SDF) podporovanými Spojenými štátmi,
- s vládnou armádou,
- so sýrskou pobočkou „Al-Káidy“ (v Rusku zakázaná) "Hay'at Tahrir al-Sham“ (v Rusku zakázaná). 


Autori správy sa domnievajú, že IŠ má šance rozšíriť svoju kontrolu nad veľkými územiami Iraku a Sýrie, ak USA odtiaľ stiahnu vojenské jednotky. Americká podpora upevňuje rôznorodé časti vojenských oddielov Sýrskych demokratických síl (SDF je tvorená z kurdských, arabských, asýrskych, arménských a turkmenských vojenských jednotiek, pozn. red), ktoré sa bez americkej opatery zrútia. Operačné zásobovanie týchto síl americkými spravodajskými údajmi a letovými operáciami US Air Force vrátane poskytovania prostriedkov potrebných na boj zabezpečujú prežitie SDF. USA svojou prítomnosťou v teritóriu zadržiava Turecko od invázie do severovýchodnej Sýrie. 


Správa predpovedá, že nový útok IŠ bude oveľa deštruktívnejší než v roku 2014. Zároveň IŠ použije ako zbraň novú taktiku. Vyplýva to z vyhlásenia uverejneného 31. mája. Hovorí sa v ňom o začiatku novej vojenskej výpravy s názvom „Boj o vyčerpanie“, ktorá má obnoviť pozíciu „kalifátu“ v Iraku a Sýrii a následne uskutočniť sériu teroristických útokov v Európe. 


Predchádzajúce víťazstvo nad IŠ je podľa tvrdenia autorov správy veľmi krehké. Spojené štáty musia s novým úsilím odporovať „islamskému štátu“, vrátane vyslania ďalších jednotiek do Sýrie. Americkí partneri a spojenci musia uznať, že Spojené štáty sú jedinou morálne bezchybnou krajinou schopnou dosiahnuť úspech, uvádza sa v správe. Turecko je proti zvýšeniu americkej podpory pre SDF, preto musia Spojené štáty zamerať pozornosť a poskytnúť pomoc arabskej (a nie kurdskej) časti SDF, ktorá neohrozuje Turecko, tak ako Kurdi. 


Autori v závere správy zhodnotili, že prezident D. Trump sa mýlil, keď vyhlásil, že víťazstvo nad IŠ bolo dosiahnuté. Vyzývajú vládu, aby prijala okamžité kroky na potlačenie nového povstania „síl smrti“ v Iraku a Sýrii. 


Pri hodnotení obsahu správy nie je možné si nevšimnúť, že jej autori úplne ignorujú účasť vo vojne proti IŠ skupiny vojsk Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie, iránske „revolučné gardy“ a jednotky Hizballáhu. Dôraz na vynikajúcu úlohu "morálne bezchybnej" Ameriky ukazuje, že cieľom správy je presvedčiť administratívu USA, aby prehodnotila rozhodnutie stiahnuť svoje jednotky zo Sýrie. 


Pomerne ťažkopádny návrh týkajúci sa zvýšenia podpory arabských častí SDF na úkor pomoci Kurdom poukazuje na nedostatočné pochopenie politických nuáns danej situácie. Kurdi bojujú predovšetkým za svoju nezávislosť a len sekundárne proti IŠ. Je nebezpečné hrať s nimi nečestné hry, v opačnom prípade môžu začať hrať svoju vlastnú hru proti USA. 


V podstate autori ignorujú nevyhnutnosť politického riešenia konfliktu. Pokiaľ nebudú vytvorené predpoklady pre politický dialóg medzi vládou a opozíciou v Sýrii, „islamský štát“ bude znova a znova zdvíhať hlavu.


Ešte zložitejšia je situácia v Iraku, kde umelý režim vytvorený Spojenými štátmi po zvrhnutí Saddáma Husajna nemôže poraziť samotný islamský štát. Celá správa Ústavu pre štúdium vojny je len pokusom zdôvodniť potrebu zabezpečenia a rozšírenia stálej americkej vojenskej prítomnosti USA v regióne.