Putin prvý krát telefonoval so Zelenským. Venovali sa ukrajinskému konfliktu a výmene väzňov
12 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin po prvýkrát od svojho volebného víťazstva hovoril s novým ukrajinským lídrom Vladimírom Zelenským. Obaja diskutovali o situácii vo východnej Ukrajine a možnostiach ďalších kontaktov.


Hovor bol iniciovaný Kyjevom, uvádza sa vo vyhlásení vydané Kremeľ om. Obaja prezidenti hovorili o spôsoboch riešenia prebiehajúceho konfliktu, ktorý už päť rokov zmieta východné regióny Ukrajiny, ako aj o možnej spolupráci pri uľahčovaní výmeny väzňov medzi oboma stranami konfliktu. Moskva a Kyjev sa dohodli, že takéto konzultácie budú pokračovať na expertnej úrovni.


Obaja prezidenti sa tiež dotkli myšlienky pokračovať v rozhovoroch vo formáte „Normandia“, ktorý zahŕňa francúzskych a nemeckých lídrov po boku Ruska a Ukrajiny. Zelenský už skôr vyzval Putina na osobné stretnutie. Zároveň však povedal, že očakáva, že ho vedúci predstavitelia USA, Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska budú počas tohto stretnutia sprevádzať.


Rozhodnutie Zelenského pozvať odchádzajúcu britskú premiérku Theresu Mayovú, prinútilo Putina k rozhovoru s ukrajinským lídrom. Putin sa pýtal najmä na to, aké osobnosti by boli prítomné na rokovaniach, ktoré sa pravdepodobne nestihnú uskutočniť skôr, než Mayová definitívne opustí svoj post.