Babiš sa včera stretol znova so Zemanom, dnes sa rozhodne o osude Staňka
12 | 07 | 2019 I František Németh

Premiér Andrej Babiš dorazil na Pražský hrad na schôdzku s prezidentom Milošom Zemanom. Budú rokovať o odvolaní ministra kultúry Antonína Staňka. Zeman neprijal Staňkovu demisiu a doteraz nevyhovel ani Babišovej žiadosti o odvolanie ministra, čo hlava štátu podľa ústavy urobiť musí. Predseda vlády chce spor riešiť diplomaticky.


Babiš prišiel na Hrad včera približne o 16:45, teda štvrťhodinu pred plánovaným začiatkom stretnutia. Spoločne s dcérou Vivien išli do katedrály svätého Víta a prešli nádvorím. Zeman ešte pred Babišom od 16:00 prijal ministerku práce a sociálnych vecí Janu Maláčovú.

Kvôli situácii na ministerstve kultúry Zeman prijal Babiša a Jana Hamáčka pred týždňom na zámku v Lánoch, schôdzka ale ďalší posun nepriniesla. Hamáček potom uviedol, že ak by sociálna demokracia nemohla rozhodovať o svojich zástupcoch v kabinete, nemala by jej účasť vo vláde zmysel. Babiš sa tak pokúsi znovu Zemana presvedčiť, aby ich žiadosti na odvolanie Staňka vyhovel.

KONFLIKT V ČESKU: Návrh ústavnej žaloby na Zemana podpísalo už 30 senátorov
Návrh žaloby na českého prezidenta Miloša Zemana za hrubé porušovanie ústavy podpísalo už členov 30 Senátu. To znamená, že sa horná komora českého predmetným návrhom môže začať zaoberať, informoval vo štvrtok server... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Predsedníctvo hnutia ANO v stredu večer dospelo k záveru, že prezident by mal akceptovať požiadavku na odvolanie ministra Staňka a následne vymenovať kandidáta, ktorého sociálna demokracia navrhne.

Predseda poslancov ANO Jaroslav Faltýnek povedal, že hnutie podporuje priateľské riešenie krízy. Podľa Babiša naznačil členom vedenia možné cesty k riešeniu, avšak možnosť výmeny ministerstiev medzi koaličnými stranami, medzi ne nepatrí.

Dnes sa Zeman zíde v Lánoch s Hamáčkom a Staňkom. ČSSD chce v nadväznosti na to riešiť situáciu v pondelok na rokovaní predsedníctva strany.

Babis ši môže vydýchnuť. Jeho vláda prežila hlasovanie o nedôvere, rokovanie trvalo takmer 17 hodín
Vláda českého premiéra Andreja Babiša prežila vo štvrtok nadránom hlasovanie o vyslovení nedôvery v českej Poslaneckej snemovni, ktoré iniciovala opozícia predovšetkým pre návrh auditnej správy Európskej komisie o Babišovom strete... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý, TASR