VÝROČIE: Moslimovia si pripomenuli 24. výročie masakry v Srebrenici
11 | 07 | 2019 I TASR

Tisíce ľudí sa vo štvrtok v Bosne zúčastnili na spomienkovom podujatí venovanom 24. výročiu masakry v Srebrenici, najhoršom vraždení na európskej pôde od druhej svetovej vojny. Informuje o tom tlačová agentúra AP.


Pozostalí po viac než 8000 moslimských mužoch a chlapcoch zabitých bosnianskosrbskými vojakmi boli medzi zúčastnenými na pamätnom mieste, ktoré zahŕňa i pohrebisko 33 novoidentifikovaných obetí masakry z 11. - 22. júla 1995.

Vyše 1000 osôb je v súvislosti s týmto masakrom počas bosnianskej občianskej vojny stále nezvestných. Mnohé obete boli prepadnuté na lesných cestách, keď v spaľujúcej horúčave a bez vody a jedla utekali zo Srebrenice. Bosnianskosrbskí vojaci ich buď zastrelili na mieste alebo neskôr popravili a zakopali do masových hrobov.

FICO STRAŠÍ POVOLEBNÝM PATOM: Opäť kritizoval celú opozíciu, najmä Kisku
Predseda strany Smer-SD a expremiér Robert Fico si myslí, že Slovensko bude po parlamentných voľbách v roku 2020 v patovej situácii. Nevylučuje ani opakované hlasovanie. Hovoril o tom na tlačovej konferencii v Kostolných Kračanoch. Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR


Mevlid Halilovič, príbuzný jednej z obetí masakry, tvrdí, že mnohí z tých, ktorí spáchali tento zločin, sú stále na úteku pred spravodlivosťou. "Tí, ktorí majú na svedomí toto vraždenie, musia byť potrestaní. A všetko spravili naši (srbskí) susedia, ktorí žijú hneď vedľa nás," povedal.

Bosnianskosrbský líder z vojnových čias Radovan Karadžič a armádny veliteľ Ratko Mladič, ktorý viedol jednotky počas operácie v Srebrenici 11. júla 1995, boli odsúdení vojnovým tribunálom OSN na doživotie.

Hoci bola masakra v Srebrenici označená medzinárodnými súdmi za genocídu, srbskí i bosnianskosrbskí predstavitelia odmietajú používať tento termín. Ani jedna strana nevyslala na štvrtkové podujatie svojich zástupcov.

V spoločnom stanovisku šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej a komisára pre rozšírenie EÚ Johannesa Hahna sa uvádza, že "genocída" v Srebrenici bola "jedným z najtemnejších momentov ľudstva v moderných európskych dejinách".

Čaputová v Maďarsku kritizovala orbánovu politiku a vyzdvihovala liberálnu demokraciu
Maďarsko so Slovenskom spája to, ako obyvatelia oboch krajín vnímajú členstvo v Európskej únii - teda vysoká podpora členstva v EÚ, povedala vo štvrtok v Budapešti po schôdzke s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom slovenská prezidentka Zuzana... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR