Trump odpísal britského veľvyslanca. Odniesla si to nakoniec aj Mayová
11 | 07 | 2019 I František Németh

Napätie medzi Spojenými štátmi a Veľkou Britániou, ktoré vyvolalo zverejnenie tajných depeší kritizujúcich amerického prezidenta Donalda Trumpa, prerástlo v uplynulých dňoch až do diplomatickej krízy.


Britský veľvyslanec v USA Kim Darroch v stredu odstúpil z funkcie - ako dôvod uviedol, že je pre neho nemožné zastávať funkciu. Trump označil britského veľvyslanca za blázna a oprel sa tiež do britskej premiérky Theresy Mayovej.

Celá kauza odštartovala v nedeľu, keď Mail on Sunday zverejnil uniknuté depeše britského veľvyslanca, v ktorých Darroch okrem iného nazval Trumpa neschopným a nestabilným a napísal, že neverí v možnosť zlepšenia jeho vlády. Trump v pondelok v reakcii oznámil, že jeho administratíva s Darrochom už nebude spolupracovať a že v Spojených štátoch nemá dobrú povesť.

Tým však americký prezident neskončil a v utorok spustil na Twitteri ďalšiu paľbu kritiky, tentoraz už však nemierila iba na Darrocha. "Veľvyslanca nepoznám, ale bolo mi povedané, že je to nadutý blázon," vyhlásil Trump s tým, že podľa neho je britský veľvyslanec "veľmi hlúpy a uletený človek", ktorého v USA nikto nechcel.

Agresívna energetická politika USA testuje vzťahy s európskymi partnermi
Pre administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa znamená politika "energetickej dominancie" zníženie závislosti od dovozu ropy a podporu jej vývozu s cieľom zvýšiť rast ekonomiky a politický vplyv Washingtonu v zahraničí. Pre mnohých... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR


Trump tiež konštatoval, že by veľvyslancovi mal niekto povedať, že vďaka prezidentovi sú na tom USA po ekonomickej i vojenskej stránke najlepšie zo všetkých krajín sveta. Tiež mu odporučil, aby sa namiesto kritiky amerického vedenia venoval "úbohému" vyjednávaniu o brexite.

Americký prezident to ale prehnal vo chvíli, keď sa oprel do britskej premiérky Theresy Mayovej. "Vydala sa hlúpou cestou, ktorá nevedie ku koncu," napísal Trump. Denníka The Guradian napísal o Trumpových slovách - keby Mayová počúvala jeho cenné rady, brexit by nemusel byť taká katastrofa, povedal.



 

V utorok večer prilial olej do ohňa aj britský šéf diplomacie a kandidát na lídra konzervatívcov Jeremy Hunt, ktorý označil Trumpove slová za neúctivé. "Vaše komentáre sú urážlivé voči našej premiérke i našej krajine. Vaši diplomati, napríklad minister zahraničia Mike Pompeo, hovoria verejne svoje súkromné ​​názory. Naši diplomati teda môžu robiť to isté, "rozohnil sa Hunt na Twitteri.



Počas utorňajšej televíznej debaty s bývalým ministrom zahraničia Borisom Johnsonom, ktorý sa tiež uchádza o post lídra strany a premiéra, Hunt uviedol, že by podporil veľvyslancovo zotrvanie vo funkcii za predpokladu, že by sa mu podarilo uspieť v boji o premiérske kreslo.

Johnson bol však zdržanlivejší a Trumpa nekritizoval. Podľa neho sú dobré vzájomné vzťahy so Spojenými štátmi veľmi dôležité a odmietol povedať, či by Darrocha podržal.

Jana Teleki: Požiadala som znalcov o posúdenie textov SME o pedofílii. Niektorí sa zhodli, že ich písal pedofil
Séria textov denníka SME na podporu pedofilov odporuje nielen morálke, ale aj trestnoprávnej legislatíve. V týchto dňoch vyvolala živú diskusiu séria textov denníka SME propagujúce pedofíliu. Pri texte Romana Cuprika v článku s názvom „Nie sú to... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Jana Teleki


Darroch opúšťa veľvyslanecký úrad predčasne, menovaný bol totiž do konca tohto roka. V rezignačnom vyhlásení poďakoval všetkým v Británii aj v USA, ktorí mu v týchto posledných ťažkých dňoch vyjadrili podporu.

Končiaca premiérka Mayová v stredu označila Darrochovo rozhodnutie opustiť veľvyslaneckú pozíciu za poľutovaniahodné. "Spojenému kráľovstvu slúžil celý život a za to mu dlhujeme obrovskú vďačnosť," povedala. Dodala, že s odchádzajúcim veľvyslancom ráno hovorila.

VIDEO: Angela Merkelová dostala už tretí záchvat triašky za tri týždne. Čo sa to s ňou deje?
Nemecká kancelárka Angela Merkelová utrpela počas prijatia fínskeho premiéra ďalší záchvat triašky. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | František Németh