Švédsko trpí vojnami gangov. Väčšina zločincov aj obetí patrí medzi imigrantov
11 | 07 | 2019 I František Németh

Švédsko, ktoré všeobecne vykazuje malú mieru kriminality, v posledných rokoch zápasí s brutálnou vojnou pouličných gangov, pri ktorých sú používané aj strelné zbrane či granáty.


Najhoršia situácia je v niektorých štvrtiach Štokholmu, Malmö a Göteborgu, ale násilie sa začalo šíriť aj do stredne veľkých miest. Ako oznámila polícia, väčšinu zločincov aj obetí tvoria nezamestnaní muži mladší ako 30 rokov pochádzajúci z radov utečencov. Informoval o tom web The Local aj francúzska agentúra AFP.

Problémy s gangmi sa stupňujú od roku 2015, kedy Švédsko zažilo veľkú migračnú vlnu. Len v minulom roku bolo v tejto škandinávskej krajine zaznamenaných 300 prestreliek gangov, pri ktorých zomrelo 45 ľudí a ďalších 135 bolo zranených.

Tento rok sa situácia ešte zhoršila. Za prvý polrok tohto roka bolo zabitých len v Štokholme toľko ľudí, ako za celý rok 2018. Oficiálne štatistiky potom odhalili, že len v meste Malmö, bolo minulý rok pri vražednej streľbe gangov zabitých 14 osôb a ďalších 28 bolo zranených.

Situácia je tak vážna, že sa o nej diskutuje už aj v parlamente. Policajné štatistiky tiež ukázali, že väčšina strelcov a obetí sú nezamestnaní mladí muži, ktorí pochádzajú z prisťahovaleckých rodín a žijú v štvrtiach, kde niektoré časti sa dnes dajú označiť za nebezpečné. Podobných častí a štvrtí má byť dnes vo Švédsku cez päťdesiat.

„Neberte nám migrantov“ V Lipsku sa strhli nepokoje, pre deportáciu migranta
V nemeckom Lipsku sa strhol relatívne pokoný protest, ktorý napokon vyústil do násilného stretu protestujúcich s políciou. Protesty začali pokojnou demonštráciou, keď niekoľko obyvateľov Lipska obkľúčilo hliadkové auto polície a zabarikádovali... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Odborníci sú navyše prekvapení neobyčajnou brutalitou, ktorá medzi gangami prevláda. Pripomína to boje gangov v Amerike. Používajú sa napríklad samopaly kalašnikov, pištole, aj ručné granáty. Podľa polície väčšina zbraní pochádza z Balkánu, údajne samopal stojí na čiernom trhu okolo 2500 až 3500 eur. Pre gangy, ktoré často obchodujú s drogami, to pritom nie je nijak veľká čiastka.

"Niektoré streľby sú spojené s obchodom s narkotikami, alebo s vnútornými konfliktami medzi gangmi. Často sa ale jedná o formu vybavovania si účtov, ktoré súvisia s kultúrou gangov," povedal Gunnar Appelgren, policajný komisár zo Štokholmu. "Gangy nemajú žiadny inštitucionálny prístup k riešeniu konfliktov. Ide im mnohokrát len ​​o zachovanie si tváre," dodáva Torbjorn Forkby, profesor sociálnych vied na Linného univerzite vo Småland.

Naráža tým na to, že odplata za smrť jedného z členov gangu je smrť iného človeka z nepriateľské skupiny. Často pritom ide o gangy rozdelené podľa jednotlivých národov a oblastí, z ktorých sa títo ľudia do Švédska prisťahovali.

Biely dom odmietol pozvať autora 'antisemitskej' karikatúry Sorosa, Bena Garrisona, na mediálny samit
Karikaturista Ben Garrison bol stiahnutý zo zoznamu pozvaných na samit sociálnych médií Bieleho domu po sťažnostiach na jeho očividne „antisemitskú“ karikatúru, na ktorej nakreslil kontroverzného finančníka Georgea Sorosa ako bábkového... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Pravicová opozícia v parlamente tvrdo kritizuje ľahostajnosť sociálnodemokratického premiéra Stefana Lofvena k prebiehajúcej vojne gangov. Vyzýva napríklad k ďaleko prísnejším nepodmienečným trestom pre osoby mladšie ako 21 rokov, ku ktorým pristupujú zákony vo Švédsku pomerne benevolentne.

"Toto násilie ničí našu krajinu aj spoločnosť," vyhlásil napríklad v parlamente poslanec Johan Forssell z Umiernenej strany počas nedávnej debaty o vojne gangov.

Experti varujú, že gangy prisťahovalcov medzi sebou stále viac bojujú aj napriek tomu, že švédsky sociálny systém je veľmi štedrý a vzdelávania je na vysokej úrovni. Lenže niektorých mladých zločincov inšpiruje niečo úplne iné, než záujem o školy a presadenie sa v práci.

Predčasne končia štúdium v ​​školách, obchodujú s drogami a majú svoju vlastnú kultúru, ktorá vyznáva aj kult násilia. Zvýšené boli aj tresty za nelegálne držanie zbraní, ale ani to situáciu nijako nezmenilo.

Trump nariadil vyšetriť plánovanú daň z internetových služieb vo Francúzsku
Americký prezident Donald Trump nariadil vyšetrovanie plánovanej dane z internetových služieb vo Francúzsku, ktorá zvlášť tvrdo zasiahne americké technologické giganty. Uviedli to v stredu predstavitelia Washingtonu, podľa ktorých by vyšetrovanie... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR