SALVINI A RUSI: Bral od nich peniaze pre stranu cez jedného z jeho dôverníkov?
11 | 07 | 2019 I TASR

Taliansky minister vnútra a líder pravicovo-populistickej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini chce zažalovať americký internetový portál BuzzFeed, ktorý tvrdí, že vlastní zvukové nahrávky z tajného stretnutia dôverníkov tohto politika a ruského prezidenta Vladimira Putina v jednom z moskovských hotelov.


Takéto stretnutie sa údajne uskutočnilo pri príležitosti Salviniho cesty do Moskvy v októbri minulého roka. Nahrávky majú potvrdzovať správu talianskeho týždenníka L'Espresso z februára, podľa ktorej sa vtedy rokovalo o skrytom financovaní kampane LN pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP), informovali v stredu tlačové agentúry APA a DPA.

AKTUALIZOVANÉ: Most-Híd rokoval s SMK, nová strana nebude. Stretol sa tiež s ďalšími stranami
Vládny Most-Híd rokuje s SMK o prípadnej spolupráci. Diskusie už absolvoval s viacerými stranami. Potvrdil to podpredseda strany Ábel Ravasz s tým, že dohodu nevedia nájsť s Maďarským fórom, ktoré založil odídenec z Mosta-Híd Zsolt Simon. Most-Híd... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR


Médiá tvrdia, že účastníci stretnutia hovorili o dodávkach ropy do Talianska prostredníctvom ruského koncernu. Z vyjednanej "zľavy" mala profitovať práve Salviniho strana, a to so ziskom "desiatok miliónov dolárov".

Samotný Salvini tieto informácie dôrazne poprel a pohrozil podaním žaloby. "Nikdy som nevzal od Ruska jediný rubeľ, euro, dolár či liter vodky," napísal na Facebooku. Talianske opozičné strany mu však neveria a požadujú, aby záležitosť vysvetlil na pôde parlamentu.

Zamestnávatelia navrhujú zvýšiť minimálnu mzdu na 552 eur
Zástupcovia zamestnávateľov navrhujú zvýšiť minimálnu mzdu na 552 eur v budúcom roku. Zároveň sú presvedčení, že Konfederácia odborových zväzov SR by mala v prvom rade rokovať o výške minimálnej mzdy najprv so sociálnymi partnermi, nie s... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR


"Zdá sa, že po kauze Ibiza-Gate v Rakúsku odhalenia BuzzFeed potvrdzujú, že existujú pochybné vzťahy medzi Ruskom a národno-populistickými stranami (v EÚ)," komentoval Benedetto Della Vedova, predstaviteľ opozičnej strany +Europa. Narážal pritom na kompromitujúci videozáznam zo španielskeho ostrova Ibiza, ktorý spôsobili v máji rozpad rakúskej vládnej koalície. Dnes už bývalý predseda pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache je na ňom zachytený, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Proticudzinecky zameraná LN, ktorá od júna 2018 v Taliansku vládne v koalícii s populistickým Hnutím piatich hviezd, uzavrela podobne ako FPÖ dohodu o spolupráci so stranou Jednotné Rusko spriaznenou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pripomenula APA. Salvini sa vyslovil proti sankciám EÚ voči Rusku a opakovane navštívil Moskvu. Minulý štvrtok sa stretol v Ríme s Putinom, ktorého predtým prijal vo Vatikáne pápež František.

Komentár Eduarda Chmelára: Urobme demokraciu opäť veľkou
Podľa správy spred niekoľkých dní na Slovensku vzniká 18 nových politických strán. Volajú sa Šariš, Cieľ, Radosť, Ľudia ulice a podobne. V súčasnosti u nás existuje vyše 150 politických subjektov, kvalitu demokracie však nijako neposilňujú. Problém... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | Eduard Chmelár