„Neberte nám migrantov“ V Lipsku sa strhli nepokoje, pre deportáciu migranta
11 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

V nemeckom Lipsku sa strhol relatívne pokoný protest, ktorý napokon vyústil do násilného stretu protestujúcich s políciou. Protesty začali pokojnou demonštráciou, keď niekoľko obyvateľov Lipska obkľúčilo hliadkové auto polície a zabarikádovali ulicu nábytkom, dúfajúc, že zabránia deportáci migranta.


Polícia mala podľa nariadenia úradov zadržať migranta, ktorý má byť deportovaný zo svojho bytu v Lipsku vo východnom Nemecku. Najprv sa na mieste zatknutia zišlo niekoľko desiatok demonštrantov, ale dav sa v priebehu niekoľkých hodín rozrástol na približne 500 ľudí.


Podrobnosti o identite migranta nie sú k dispozícii. Podľa miestnej poslankyne opozičnej ľavicovej strany Juliany Nagelovej, ktorá bola v kontakte s mužovou rodinou, ide o 20-ročného muža, deportovaného do Španielska, kde predtým požiadal o azyl. Politik Strany Zelených Jurgen Kasek, ktorý bol tiež na mieste protestov povedal, že ide pravdepodobne o sýrskeho Kurda.


Skandovaním hesiel „nie deportácii“ a „kradnete našich susedov,“ ľudia zablokovali ulicu a posadali si pred policajné auto.



Obyvatelia okolitých domov začali na ulicu vynášať kúsky nábytku, ako napr. skrine či pohovky a snažili sa zastaviť odchodu vozidla s migrantom.



Protesty napokon viedol k niekoľkým zrážkam s políciou. Demonštranti začali hádzať kamene a fľaše na policajtov, ktorí vzápätí odpovedali obuškami a slzným plynom, keď sa snažili rozptýliť dav. Polícia však nedokázala odviezť zadržaného migranta autom a tak ho museli odviesť peši, zo všetkých strán obklopení policajným doprovodom.



Úrady uviedli, že počas stretov bolo jedenásť policajtov zranených a poškodené tri policajné vozidlá. Medzi protestujúcimi bol zranený údajne len jeden z demonštrantov. Uviedol to svedok, ktorý povedal miestnym médiám, že videl ako z miesta protestov evakuovali jednu ženu na nosidlách.


Polícia zatkla troch demonštrantov, podozrivých z verejného neporiadku a napadnutia policajtov, z ktorých jeden bol neskôr prepustený.


Saský minister vnútra Roland Woller odsúdil násilie a povedal, že je „zdesený hnevom“, s ktorým protestujúci útočia na policajtov. Sľúbil, že identifikuje všetkých podozrivých a predvedie ich spravodlivosti.


Na druhej strane Juliana Nagelová poďakovala ľuďom za to, že „sa postavili proti rozhodnutiam štátu, ktoré sú založené na chybných azylových zákonoch a na opatreniach polície“.