Irán sa "údajne" pokúsil zastaviť britský tanker v Perzskom zálive. Irán to však popiera
11 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič
Posádky piatich motorových člnov patriacich iránskym revolučným gardám sa v stredu Perzskom zálive pokúsili zastaviť britský ropný tanker. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov ozbrojených síl USA.

Britský tanker Heritage sa plavil z Perzského zálivu do oblasti Hormuzského prielivu, keď sa k nemu priblížili iránske hliadkovacie člny vyzbrojené guľometmi. Posádka jedného z nich nariadila tankeru, aby zmenil kurz a zastavil v neďalekých iránskych teritoriálnych vodách.
Informáciu poskytli televízii CNN a agentúre Reuters anonymní britskí vládni úradníci. Lode, "zrejme" patrili k islamským revolučným gardám a "údajne" požiadali britské plavidlo, aby zmenilo kurz a vstúpilo do iránskych teritoriálnych vôd. Irán už túto informáciu poprel. Britské ministerstvo obrany sa k záležitosti ešte nevyjadrilo.


Podľa údajných anonymných zdrojov tanker sprevádzala fregata britského Kráľovského námorníctva Montrose, ktorá namierila palubné kanóny na iránske plavidlá a vyzvala ich, aby sa vzdialili. Iránci sa údajne zľakli a uposlúchli.

Fregata Montrose je vyzbrojená kanónmi kalibru 30 milimetrov, ktoré sú špeciálne určené na odrážanie útokov malých plavidiel. Predstavitelia britského Kráľovského námorníctva už predtým potvrdili, že fregata plní v oblasti Perzského zálivu bezpečnostné úlohy.