Bývalý zamestnanec Tesly čelí obvineniu z krádeže tajných dát autopilota pre čínsku konkurenciu
11 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Bývalý vysoko postavený zamestnanec spoločnosti Tesla, ktorý odišiel k čínskemu konkurentovi, priznal, že do svojho osobného iCloudu nahral súbor dôverných údajov týkajúcich sa autopilota spoločnosti ešte počas pôsbenia v Tesle.


Guangzhi Cao bol jedným zo 40 zamestnancov Tesly s prístupom k zdrojovému kódu systému autopilota. V minulom roku sa Cao priznal k nahratiu kópie kódu na osobný účet, ako aj presunutím viac ako 300 000 súborov a adresárov týkajúcich sa systému autopilota.


Tesla zažalovala Caoa v marci tohto roku, tvrdiac, že im ukradol obchodné tajomstvo, ktoré následne poskytol ich čínskemu súperovi, Xiaopeng Motors (tiež známemu ako XPeng).


Obhajcovia Caoa reagovali na podanie žaloby a prehlásili, že ich klient sa priznáva k nahratiu predmetných súborov na svoj iCloud, ale tvrdí, že „vynaložil všetko potrebné úsilie na odstránenie všetkých takýchto súborov , ešte pred jeho odchodom z Tesly.“


V súdnych dokumentoch Tesla tvrdí, že Cao pracoval na „korunnom klenote portfólia duševného vlastníctva Tesly“ a tvrdí, že z nahrávaním súborov začal až po tom, ako mu XPeng ešte v novembri 2018 ponúkol pozíciu „šéfa vvývoja" autonómneho vnímania vozidiel.




XPeng
Elektrické vozidlo XPeng (EV) P7 bolo predstavené počas mediálneho dňa na autosalóne v Šanghaji, 16. apríla 2019. © Reuters

Cao tvrdí, že dostal formálnu ponuku od XPeng 12. decembra, následne vymazal 120.000 súborov z jeho iCloudu, čo mu trvalo približne do 26. decembra a až potom, 3. januára 2019 opustil Teslu.


Tesla tvrdí, že najmenej päť zamestnancov, vrátane Cao, už odišlo do XPengu. Firma tiež poukazuje na prípad z minulého roka, kedy FBI  zatkla bývalého zamestnanca spoločnosti Apple a obvinila ho z krádeže dát z autodopravnej divízie spoločnosti, po tom, čo oznámil svoj zámer presťahovať sa do XPengu.