V USA zúrili prudké lejaky. Zatopili dokonca aj Biely dom!
10 | 07 | 2019 I František Németh

Oblasť okolo Washingtonu zasiahli v pondelok prudké lejaky, ktoré spôsobili bleskové povodne. Zaplavený bol nielen rad ciest, voda prenikla aj do tlačovej miestnosti v pivnici Bieleho domu, uviedla televízia NBC News.


Na niektorých miestach v metropole a jej okolí napršalo počas hodiny aj cez desať centimetrov. Cez osem centimetrov napršalo na Reaganovom letisku v Arlingtone, ktoré leží neďaleko centra Washingtonu.

Americká Národná meteorologická služba na zmerané hodnoty na Reaganovej letisku uviedla, že je to nový rekord. Ten doterajší bol z roku 1958, keď počas hodiny napršalo 5,6 centimetra.

Kvôli lejakom sa potýkali s problémami tiež miestne železnice, kde vlaky ma,i veľké meškania. Zmätok panoval aj na cestách. Vo Washingtone hasiči pomáhali dostať sa zo zaplavených áut asi dvom desiatkam ľudí, ďalších viac ako päťdesiat výjazdov ohlásili hasiči z okresu Fairfax, Virginia, ktorý leží vedľa metropoly.

Veľký biznis vo Veľkých Dvoranoch? Nitky vedú až k Vadalovi, ide o milióny eur
O podivných okolnostiach a pofiderných biznisoch okolo jedného z najväčších hráčov fotovoltiky, Jána Katrušíka, informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Vo Virgínii sa tiež rozvodnila riečka Cameron, ktorá je prítokom rieky Potomac - tá preteká cez Washington. Hladina Cameronu sa podľa NWS behom 30 minút zvýšila o dva metre.

Voda z lejakov sa dostala aj do podzemných priestorov Bieleho domu, ktoré slúžia ako tlačové stredisko. V pivnici sa tvorili kaluže, ktoré personál odsával vysávačom. Portál The Hill poznamenal, že to nie je prvýkrát - voda pri prietrži mračien do pivničných priestorov Bieleho domu preniká pomerne často.

BEBLAVÝ SI VERÍ: Odkázal, s ktorými lídrami iných strán neprehovorí ani slovo!
Šéf strany Spolu-OD Miroslav Beblavý na pondelňajšej tlačovej konferencii povedal, s kým sa nebude po voľbách do Národnej rady ani baviť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan