Súd Trumpovi definitívne odobral "blokovacie" tlačidlo kritikov na jeho Twitteri
10 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Federálny odvolací súd v New Yorku potvrdil rozhodnutie, že prezident Donald Trump nemôže blokovať svojich kritikov ani na svojom osobnom Twitteri. Súd argumentuje tým, že Trump používa túto sociálnu platformu na „oficiálne účely“.


Prezident sa netají tým, že obmedzuje prístup časti verejnosti k svojmu účtu na Twitteri. Ten momentálne nazhromaždil takmer 62 miliónov sledovateľov. Druhé plénum najvyššieho súdu USA, rozhodol jednomyseľne, že ide o porušenie prvého dodatku,.


„Prvý dodatok neumožňuje žiadnemu verejnému činiteľovi, ktorý využíva sociálne médiá na oficiálne účely, aby vylúčil ktorékoľvek osoby, z inak otvoreného on-line dialógu, pretože vyjadrujú názory, s ktorými činitelia nesúhlasia,“ napísal sudca Barrington Parker vo svojom odôvodnení.


Facebook má nové nástroje proti neželanému ovplyvňovaniu volebných procesov
Spoločnosť Facebook predstavila v pondelok nové nástroje a metódy na boj proti politickým on-line zásahom do volebných procesov v Európe. Stalo sa tak po stretnutí eurokomisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej s viceprezidentom spoločnosti Facebook... Čítať ďalej
28 | 01 | 2019 | tasr

Prípad bol prvýkrát nastolený v roku 2017, inštitútom “Knight First Amendment Institute”, v mene siedmich používateľov služby Twitter, ktorí boli zablokovaní prezidentom Trumpom na jeho Twitteri, a vyústil do rozhodnutia z mája 2018, ktoré spočiatku odňalo Trumpovi „blokovacie“ tlačidlo. Biely dom sa proti rozhodnutiu odvolal, ale súdy napriek tomu nariadili prezidentovi odblokovať účty, medzi ktoré patrili napríklad demokratka Holly Figueroa, novinárka Rebecca Buckwalterová z ultra-progresívneho portálu Daily Kos a oddaný Trumpov troll Eugene Gu.


Prezident Trump využíva Twitter azda viac ako akékoľvek iné komunikačné médium, vrátane oficiálnych tlačových konferencií, pričom v niektorých momentoch si vyslúžil prezývku „šéfredaktor“, keďže médiá iba odverklikovali jeho výroky a zostavili svoje denné vydanie podľa toho, čo napísal Trump na svojom Twitteri. Len zriedka však používa aj oficiálny prezidentský účet @POTUS (President of the United States).


Algoritmus Facebooku označil text americkej Deklarácie nezávislosti ako „nenávistný obsah“
Algoritmy Facebooku rozhodli, že text Deklarácie nezávislosti Spojených štátov amerických, ktorému Trinásť kolónií deklarovalo svoju nezávislosť na Veľkej Británii, porušuje jeho politiku proti nenávistnému obsahu. Na základe toho potom "závadné"... Čítať ďalej
14 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Nie je jasné, či sa Biely dom alebo Ministerstvo spravodlivosti bude snažiť odvolať vo veci ďalej, vrátane Najvyššieho súdu. Nie je jasní ani to, ako rozhodnutie ovplyvní samotný Twitter vo svete politiky. Politici pravidelne využívajú funkciu „blokovania“ svojich kritikov, ale rozhodnutie súdu vyvoláva otázky, či by sa tento judikát mohol aplikovať aj na účty iných verejných činiteľov.


Facebook zakáže podporu belošského nacionalizmu a separatizmu
Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že zakáže podporu alebo pochvalné vyjadrenia na adresu belošského nacionalizmu a separatizmu, informovala agentúra AFP. Opatrenia sú podľa nej súčasťou tvrdých zásahov voči nenávistným... Čítať ďalej
27 | 03 | 2019 | tasr

V reakcii na rozhodnutie súdu sa známy YouTuber "Joey Salads," podal svoju vlastnú žalobu proti kongresmanke Alexandrii Ocasio-Cortezovej, (známej ako AOC), ktorá sama je veľmi plodným “blokátorom”. „Oficiálne som podal žalobu proti AOC za to, že ma blokuje na Twitteri,“ napísal Salads na svojom twíte. „Trump nemá dovolené blokovať ľudí, budú sa normy uplatňovať rovnako? Zostaňte naladení, aby sme zistili!



Rozhodnutie prichádza v čase, kedy sociálni mediálni giganti, ako je Facebook a Twitter, zintenzívnili svoje úsilie o policajný dohľad nad obsahom užívateľov a zakazujú „nenávistné“ správy na svojich platformách, čo je výsledkom rastúceho tlaku na súkromné spoločnosti, aby prevzali viac „sociálnej zodpovednosti“. 


Facebook zablokoval izraelské kampane, zamerané na ovplyvňovanie volieb na 3 kontinentoch.
Facebook odhalil rozsiahlu kampaň izraelského politického vplyvu, ktorá dokáže „meniť realitu podľa želaní klientov“ Blokované aktivity sa už niekoľko rokov zameriavali na voľby v afrických, latinskoamerických a ázijských... Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič