SaS nesúhlasí s prezidentkou vo veci nepodpísania novely o sudcoch
10 | 07 | 2019 I TASR

Opozičná strana SaS nesúhlasí s právnym názorom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá v stredu nepodpísala novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Novela mala okrem iného zbaviť sudcu funkcie, pokiaľ by kandidoval v parlamentných voľbách a eurovoľbách.


Prezidentka so zámerom zákona súhlasí, prekáža jej technický nedostatok. Čaputová žiada, aby sa do novely dostalo aj ustanovenie o doručení vzdania sa funkcie prezidentovi.

"Novela zákona o sudcoch mohla prípadne byť posúdená Ústavným súdom SR, ak by nastal reálny spor sudcu, ktorý by sa rozhodol kandidovať za poslanca Národnej rady SR a cítil by sa ňou poškodený na svojich právach," reagoval poslanec parlamentu Alojz Baránik, ktorý predkladal pozmeňujúci návrh týkajúci sa zbavenia funkcie sudcu.

SaS pripomenula, že novelou, ktorú podporila ústavná väčšina parlamentu, sledovala legitímny cieľ. "Tým je zabrániť anomálii, aby sudca ako ústavný činiteľ mal možnosť pokúsiť sa vstúpiť do politiky ako poslanec NR SR a keď mu to nevyjde, vrátiť sa naspäť do súdnictva.

Kiska si kopol do Hlinu a Beblavého s Trubanom. Prekvapilo ho, že neodmietli Smer, SNS a extrémistov
Líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska víta, že mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH vedú dialóg a chcú spolupracovať. Prekvapilo ho, že v dokumente, ktorý dnes predstavitelia týchto troch strán podpísali, chýba... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR


Novela z dielne SaS je zameraná proti dokončeniu 'harabinizácie' slovenského súdnictva," dodal Baránik.

Dôvodom nepodpísania zákona je podľa riaditeľa odboru legislatívy a milostí Kancelárie prezidenta SR Stanislava Gaňu nedostatok, ktorý by spôsoboval nezhodu s ústavou.

Prezidentka Čaputová vidí problém v spôsobe, akým k zániku funkcie dochádza. Účinnosť vzdania sa funkcie sudcu nastáva doručením prezidentovi.

Doručenie prezidentovi však v návrhu poslanca Baránika absentuje, čím by v prípade podpísania zákona nastal nedostatok právnej úpravy, keď by sa nevedela určiť účinnosť zániku sudcovskej funkcie. Prezidentka tak žiada parlament, aby sa do novely dostalo aj ustanovenie o doručení vzdania sa funkcie prezidentovi.

Čaputová nepodpísala zákon, ktorého súčasťou je aj "lex Harabin". Nezhodoval sa s Ústavou
Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísala v stredu novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá má okrem iného zbaviť sudcov funkcie v prípade ich kandidovania vo voľbách do Národnej rady SR alebo Európskeho parlamentu. Prezidentka so zámerom... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR