Po dlhých rokoch čakania poľnohospodári dostávajú koncepčné opatrenie
10 | 07 | 2019 I TASR

Po dlhých rokoch čakania poľnohospodári dostávajú koncepčné opatrenie, ktoré bežne funguje v krajinách Európskej únie. Pre poľnohospodárov je dobrou správou aj to, že nepôjde o administratívne náročnú podporu, pretože bude 100% realizovaná elektronicky.


Pre médiá to uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v reakcii na to, že Pôdohospodárska platobná agentúra začala v stredu s registráciou oprávnených žiadateľov na tzv. Zelenú naftu 2019+. Komora tento krok víta.

Predseda komory Emil Macho vyzval poľnohospodárov, aby sa zaregistrovali a na portáli štátneho DataCentra si vytvorili konto. "Urobia tak prvý krok k tomu, aby mohli v auguste, po vyhlásení výzvy, požiadať o peniaze z projektu Zelená nafta," uviedol. SPPK dlhodobo tvrdí, že Zelená nafta je jedným z opatrení, ktoré naštartuje stabilizáciu sektora.

ŽIVNOSTNÍCI POZOR! Sociálna poisťovňa bude v týchto dňoch posielať informácie o novom poistnom
Sociálna poisťovňa v týchto dňoch bude informovať živnostníkov a SZČO o vzniku, pokračovaní alebo zániku povinného poistenia od 1. júla 2019, informuje na svojej webovej stránke. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Dôležité podľa nej je, že podpory nebudú vyplatené plošne, ale finančná pomoc pôjde len do citlivých oblastí, do špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby. Sú to odvetvia náročné na ľudskú prácu a tak prinášajú zamestnanosť na vidiek, konštatuje SPPK.

"Zelená nafta 2019+ je prvá štátna podpora v agrosektore, ktorá bude na 100 % realizovaná elektronicky," povedal generálny riaditeľ agentúry Juraj Kožuch s tým, že to uľahčí prácu žiadateľom aj spracovanie pracovníkom PPA.

Podpora bude v živočíšnej výrobe zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe pôjde o vybrané druhy ovocia, zeleniny, strukovín, okopanín, zemiaky, cukrovú repu, olejniny ako mak a ľan, chmeľ, vinič a liečivé rastliny. Podľa Kožucha nejde o podporu pestovania kukurice, jačmeňa, repky či pšenice.

Vláda hľadá predsedu protikorupčného úradu. Naposledy parlament nedokázal nikoho zvoliť
Úrad vlády SR hľadá opäť záujemcov o kandidatúru na predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Parlament na svojom júnovom zasadnutí nevybral predsedu spomedzi dvoch kandidátok, ktoré predložila vláda po navrhnutí komisiou.... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR