Misionárka chcela pomáhať v Afrike, namiesto toho zrejme zabila desiatky malých detí
10 | 07 | 2019 I František Németh

V Ugande prebieha súd s americkou misionárkou, ktorá sa mala podľa obžaloby hrať na lekárku, aj keď medicínu nikdy neštudovala. Žena by mohla mať na svedomí viac ako sto detských životov.


Keď Renee Bachová prišla z Ameriky do Ugandy prvýkrát, rozhodla sa, že týmto krásnym chudobným deťom musí pomáhať. Po pár rokoch sa tam vrátila a začala ich liečiť a vyšetrovať. Po svojom.

Tento príbeh má ale jednu zásadnú chybu - Bachová nebola lekárka, dokonca ani nedoštudovala. Myslela si, že jej ruku povedie Boh, ale nakoniec ju viedli len videá na Youtube. Vinia ju dokonca z toho, že keď chcela niektorému dieťaťu vykonať lekársky zákrok, pustila si video na internete a kopírovala ho krok po kroku.

Tvárila sa ako záchranca, ale ak sa potvrdia obvinenia, bol by z nej taký malý ugandský doktor Mengele. Zatiaľ ju obviňujú z toho, že zabila viac ako sto detí, avšak toto číslo nie je podložené.

Bachová je misionárka, ktorá založila organizáciu "Slúžime Jeho deťom", ale teraz má na krku obvinenia zo smrti dvoch konkrétnych detí. Ich matky podali žalobu s tým, že Bachová ich uviedla do omylu, pretože sa tvárila, že je lekárka a vedie zdravotnícke zariadenie.

Podľa žaloby bežne chodila v bielom plášti a okolo krku nosila stetoskop. Často predpisovala deťom lieky, dokonca občas zrušila liečbu predpísanú miestnymi lekármi a nasadila vlastné "metódy".

Neutralita Švajčiarska bola spochybnená. Nálety stíhačiek zasiahli úplne iné miesto
V prípade tekého incidentu, aký sa podarilo stropiť tímu švajčiarskych leteckých akrobatov „Patrouille Suisse“, môžeme hovoriť o šťastí, že nešlo naozaj o bojový útok spojený s bombardovaním. Akrobati totiž počas leteckej prehliadky v ... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Keď spomínané dve batoľatá v roku 2017 zomreli, matky sa dozvedeli, že "zdravotnícke zariadenie" bolo už dva roky úradne uzavreté a že Bachovej bolo zakázané akokoľvek poskytovať zdravotnú starostlivosť, pretože nemá najmenšiu kvalifikáciu. O tom, že Bachovej zakázali v Ugande "liečiť" už v roku 2015, nevedeli ani jej americkí darcovia. Pokojne ešte vlani prišla domov do USA a zháňala ďalšie peniaze.

V Afrike deti umierajú často a na relatívne banálne choroby. Podvýživa má na svedomí skoro polovicu úmrtí detí do päť rokov. Spätne už nikto nepreukáže, čo bolo neodvratné a čo spôsobil amaterizmus a nadšenie bez kvalifikácie. Podstatné však je, že Bachová predstierala, že je niekým, kým nebola.

RADÍME: Nie každý suvenír z dovolenky je možné doniesť domov, upozorňujú colníci
Nie každý suvenír z dovolenky je možné doniesť domov. Problémové sú podľa colníkov najmä suveníry vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ktoré spadajú pod Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR


Televízia CNN uviedla dosť divoké svedectvo muža, ktorý čestne vyhlásil, že osem rokov robil pre Bachovú vodiča a že "vozil prinajmenšom sedem až desať detských tiel týždenne späť do rodných dedín". S nimi vraj ako formu kondolencie odovzdával detskú rakvu, 50 tisíc ugandských šilingov (asi cca 12 eur) a vrece kukuričnej múky.

Lekári z okolitých nemocníc tiež hovoria, že Bachová im bežne preťahovala pacientov ku sebe. Presvedčila rodičov, aby ich presťahovali k nej, pretože ako "západná nemocnica" poskytuje starostlivosť na inej úrovni.

Problém je, že Bachová k tomu nič nepovie. Zmizla, rovnako ako jej "lekárske" blogy či akákoľvek zmienka o nej na stránkach Slúžime Jeho deťom.

VIDEO: Obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov zasiahlo meteorologické tsunami
V dôsledku silnej búrky došlo k meteorologickému tsunami. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Roman Suchý