HISTORICKÉ OKIENKO: Partizánsky oddiel Vorobjov operoval na hraniciach s Maďarskom
10 | 07 | 2019 I TASR

Príslušník protifašistického odboja Daniel Krajč sa zaradil do partizánskeho oddielu Vorobjov koncom augusta 1944, kedy pôsobil pri obci Baláže. Neskôr bol povýšený na podporučíka a velil čate, ktorá pozostávala z 33 mužov.


„S touto čatou som sa ako veliteľ zúčastnil viacerých akcií. Rozbili sme nepriateľské auto, vyhodili sme do povetria nemecký transportný vlak na trati medzi Šalgotariánom a Lučencom a zajali sme štyroch maďarských vojakov pri Petrovci,“ uvádza sa vo výpovedi partizánskeho veliteľa, ktorú archivuje Vojenský historický ústav v Bratislave.

Jadro samostatného partizánskeho oddielu Vorobjov tvorila organizátorská skupina z 1. ukrajinského frontu. V priestore Baláže – Priechod - Staré Hory boli vysadení ešte v auguste 1944. Veliteľom výsadkárov bol A. Vorobjov, zástupcami veliteľa boli nadporučík Korenkov a Slovák Daniel Krajč.

Oddiel sa členil na tri čaty, ktoré mali dovedna asi 100 príslušníkov. Väčšinou operovali na slovensko-maďarských hraniciach pri mestách Šahy, Lučenec a Fiľakovo. Ich prvoradou úlohou bola predovšetkým diverzná a spravodajská činnosť.

Neutralita Švajčiarska bola spochybnená. Nálety stíhačiek zasiahli úplne iné miesto
V prípade tekého incidentu, aký sa podarilo stropiť tímu švajčiarskych leteckých akrobatov „Patrouille Suisse“, môžeme hovoriť o šťastí, že nešlo naozaj o bojový útok spojený s bombardovaním. Akrobati totiž počas leteckej prehliadky v ... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Neskôr po potlačení Slovenského národného povstania sa oddiel presunul do horských oblastí Poľany, kde s už menším počtom mužov vytvoril tri skupiny. Jednu z nich viedol Daniel Krajč. Ďalším dvom skupinám velil A. Vorobjov a Kalašnikov. Na Poľane odolávali útokom nemeckej armády i jednotkám Vlasovcov.

Vo februári 1945 sa skupiny počas tuhých bojov s nemeckými jednotkami v oblasti Hrončok spojili s postupujúcou Červenou armádou.

Od “tichého zabijáka” až po “vražedný” MiG-35. Rusko získava Indiu na masívny nákup zbraní (FOTO, VIDEO)
Rusko ponúka celý rad najmodernejších zbraní, ktoré by sa mohli vyrábať priamo v Indii, vrátane pokročilého “zabijáka” a stíhačky piatej generácie. Indická armáda má tiež záujem aj o ďalšie zbrane. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič