Vojenské nákupy musia byť transparentné, vyhlásila Čaputová
09 | 07 | 2019 I TASR

Vojenské nákupy musia spĺňať prísne kritériá transparentnosti obstarávania, pretože ide o verejné zdroje a ľudia by nemali mať pochybnosti o tom, či sú vynakladané hospodárne. Po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.


"Z toho, čo dnes o tom viem, mám o tom legitímne otázniky a na ďalších stretnutiach sa o tom budeme rozprávať," dodala.

Prezidentka si podľa svojich slov zatiaľ zisťuje viac informácií. "Samozrejme, registrujem otázniky nad týmito nákupmi a aj sme o tom na tomto osobnom stretnutí hovorili - o nárokoch na transparentnosť a dôveryhodnosť pri obstarávaní," vysvetlila.

Na stretnutí tiež podľa svojich slov zdôraznila, že by mali všetky plánované nákupy zodpovedať záväzkom Slovenska vo vzťahu k NATO. Potešilo ju tiež, že plánované sú aj investície do osobného vybavenia vojakov, nielen ťažkej techniky.

BÉLA DOSTAL STOPKU: Nebudeme rokovať s Mostom, kým nezmení prístup, vyhlásil Zsolt Simon
Mimoparlamentná strana Maďarské fórum sa zatiaľ nedohodla s koaličným Mostom-Híd na spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. Pre TASR to povedal predseda MF Zsolt Simon, strany spolu rokovali v utorok. Maďarské fórum podľa neho nemá... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR


Ďalšou témou, o ktorej chce ešte prezidentka hovoriť, je bezpečnostná stratégia. Utorkové stretnutie s ministrom obrany bolo však podľa Čaputovej len úvodné, zoznamovacie.

"Je to druhý minister, s ktorým som sa stretla, po ministrovi zahraničných vecí minulý týždeň," priblížila. Podľa svojich slov plánuje byť s armádou v častom kontakte, pretože ju považuje za dôležitú zložku verejnej moci.

Gajdoš po stretnutí s prezidentkou zdôraznil, že všetky nákupy sú realizované v súlade s dlhodobým plánom a musia byť schválené aj vládou SR. S prezidentkou chce podľa svojich slov komunikovať aj naďalej. "Máme nastavené pravidelné stretnutia, podobne, ako som mal s bývalým prezidentom Kiskom.

Pokiaľ budú nejaké nové projekty a bude požiadavka z prezidentskej kancelárie, som pripravený kedykoľvek informovať pani prezidentku," dodal.

SaS: Kozmetické úpravy zákona nestačia, je potrebná zásadná odluka cirkví do štátu
Ak sa má meniť zákon o financovaní cirkví, podľa SaS nesmie ísť o kozmetické úpravy, ale o zásadnú odluku cirkví od štátu. "Preto v prípade, že sa do parlamentu dostane aktuálny návrh novely zákona z dielne ministerstva kultúry (MK), nepodporíme... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Králik, Tasr