Tohtoročná úroda by mala byť vyššia, vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Matečná
09 | 07 | 2019 I TASR

Tohtoročné priemerné výnosy z úrody na Slovensku by mali byť o niečo vyššie ako vlani. Uviedla to v utorok ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná počas aktuálnej žatvy pšenice v Poľnohospodárskom družstve Hlohovec. Konštatovala, že poľnohospodári v tomto roku zvýšili výmeru obilnín.


"Dve najväčšie slovenské nížiny – Západoslovenská a Východoslovenská už začali so žatvou," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Dodal, že optimistické predpovede zo studeného mája o vyššej úrode však zastavil suchý jún a je podľa neho teraz ťažké robiť celkové odhady úrody.

"Na Slovensku dopestujeme zhruba 1,7 milióna ton pšenice, spotrebujeme zhruba 600.000 ton a zostatok vyvážame. V tejto základnej komodite sme veľmi sebestační," uviedol Macho. Konštatoval, že vplyv ceny pšenice na ceny konečných výrobkov pre spotrebiteľov je iba minimálny.

Nenaplnenie optimistických očakávaní z jari potvrdil aj predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trnava Oliver Šiatkovský. Povedal, že objem i kvalitu plodín ovplyvnil suchý apríl a po daždivom máji opäť suchý a horúci jún. "V konečnom dôsledku ružové okuliare, žiaľ, nemáme," povedal. Potvrdil to aj predseda hostiteľského PD Anton Cebo.

POZOR: Hygienici upozorňujú pred hrnčekmi, ktoré môžu ohroziť zdravie človeka
Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnými sklenenými hrnčekmi Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Ministerka Matečná doplnila, že slovenskí poľnohospodári sa budú musieť pripraviť na klimatické zmeny. Bolo by podľa nej potrebné lepšie hospodáriť s vodou na poliach, preferovať menšie celky pred veľkými lánmi, ktoré nedokážu vodu tak absorbovať. Nedostatkom podľa nej je aj málo organickej hmoty v pôde, čo je úzko spojené s nízkym počtom dobytka.

"Organická hmota zachytáva vodu v pôde, a tým by sa poľnohospodári mali do budúcnosti zaoberať," konštatovala. Opomenúť v danej súvislosti podľa nej nemožno ani nízky obsah vápnika v pôdach. To v súhrne ovplyvňuje výnosy na slovenských poliach.

"Musíme sa o pôdu starať, pretože je to zdroj výživy pre rastliny. Naša produktivita je teraz nízka, a to súvisí s tým, čo do pôdy dávame,“ dodala. Vodozádržné opatrenia sú podľa slov Macha poľnohospodári pripravení robiť. "Treba však povedať aj to, že musia cítiť podporu, aby mali v otvorenom európskom trhu rovnaké podmienky," doplnil.

Vojenské nákupy musia byť transparentné, vyhlásila Čaputová
Vojenské nákupy musia spĺňať prísne kritériá transparentnosti obstarávania, pretože ide o verejné zdroje a ľudia by nemali mať pochybnosti o tom, či sú vynakladané hospodárne. Po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom to uviedla prezidentka... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR