Súdnictvo trápi nedostatok personálu a prieťahy v konaní, tvrdia odborníci
09 | 07 | 2019 I TASR

Problémami slovenskej justície sú prieťahy v konaní a nedostatok personálu a materiálneho zabezpečenia súdov. Podobné problémy majú aj súdy v zahraničí. Informovali o tom v utorok minister spravodlivosti SR Gábor Gál a predstavitelia CEPEJ (The European Comission for Efficiency of Justice) na tlačovej konferencii.


Ako jeden z úspechov spolupráce CEPEJ uviedol Gál inštitút hosťujúceho sudcu, ktorý schválila Národná rada SR koncom júna. V rámci neho by hosťujúci sudca zastupoval svojich kolegov na materskej alebo rodičovskej dovolenke a po ich návrate sa presunul na iné miesto ako opäť hosťujúci sudca.

Ďalším nápadom CEPEJ je podľa ministra aj zákon o ukončení niektorých exekučných konaní. Stará exekúcia sa podľa zákona zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Na margo vymenovaných opatrení minister dodal, že do budúcna sa bude musieť pristúpiť v reforme súdnictva k ešte razantnejším krokom. "Ale na to už asi my mandát nebudeme mať, aby sme zmenili súdnu mapu a zásadne zmenili špecializáciu niektorých súdov," dodal Gál.

BEBLAVÝ SI VERÍ: Odkázal, s ktorými lídrami iných strán neprehovorí ani slovo!
Šéf strany Spolu-OD Miroslav Beblavý na pondelňajšej tlačovej konferencii povedal, s kým sa nebude po voľbách do Národnej rady ani baviť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Predseda CEPEJ Georg Stawa sa vyjadril, že problémy s ktorými sa slovenské súdnictvo stretáva, sú aj problémami takmer všetkých štátov strednej Európy.

„Konferencia bola zameraná na reformy posilnenia efektívnosti slovenského súdneho systému a kvality súdov," dodala štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Edita Pfundtner.

"Myslím si, že je legitímne očakávania každého z nás, aby súdny systém vyhovel používateľom súdu bez zbytočných prieťahov a pri zachovaní potrebnej kvality," dodala Pfundtner s tým, že ďalšia spolupráca slovenskej justície s CEPEJ by sa mala týkať manažérskych zručností personálu.

Anglický bulvár špekuluje, či za diplomatickým škandálom nie je Rusko
Rusko nevidí dôvod, aby akokoľvek komentovalo diplomatický škandál, ktorý spôsobila séria uniknutých diplomaticých depeší veľvyslanca Spojeného kráľovstva v USA. Ten v nich nazval Donalda Trumpa „nešikovným“ a jeho prezidentovanie hodnotil ako... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič