Šefka HongKongu ustúpila protestom a potvrdila, že návrh zákona o vydávaní je „mŕtvy“
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Najvyššia predstaviteľka HongKongu, Carrie Lamová vyhlásila, že kontroverzný návrh zákona o “extradícii” (vydanie zločinca cudziemu štátu, na území ktorého sa dopustil trestného činu, pozn. red.), ktorý v osobitnej administratívnej oblasti Číny vyvolal masové protesty  je definitívne „mŕtvy“. Pripustila zároveň, že práca administratívy pri zmene tejto legislatívy, bola „absolútnym zlyhaním“.


Príčinou všetkých týchto ťažkostí a konfrontácií bola  obyčajná snaha na zmenu vyhlášky o utečencoch,“ priznala Generálna riaditeľka HongKongu, Carrie Lamová s tým, že okamžite zastavila predmetný pozmeňujúci a doplňujúci návrh.


ČÍNA VARUJE: Prestaňte naťahovať svoju „čiernu ruku“ do Hongkongu, odkazuje Západu
Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi vyhlásil, že „čierna ruka“ západu vyvoláva v Hongkongu nepokoje a varoval pred nekalými praktikami, ktoré zasahujú a sabotujú stabilitu v „domácich záležitostiach Číny“. Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Masové protesty však pohltili HongKong na dlhší čas, keďže občania sa stále obávajú, že vláda by tento proces v legislatívnej rade mohla obnoviť. Lamová však trvá na tom, že tieto obavy sú neopodstatnené.


„ Opakujem znovu, takýto plán neexistuje. Zákon je mŕtvy,“ prisľúbila.


Spporné právne predpisy by umožnili HongKongu vydávať už len podozrivé osoby súdom v Číne. Kritici zákona sa obávali, že by to viedlo k vykonštruovaným súdnym procesom v justícii kontrolovanej komunistickou stranou Číny. V uplynulom mesiaci sa na zhromaždeniach zúčastnilo viac ako milión ľudí, aby sa postavili proti návrhu tohto zákona z dielne Pekingu. Protesty však pokračovali aj po tom, čo Lamová oznámila pozastavenie prijatia zákona a ospravedlnila sa celému národu. Oznámenie však protestujúci brali iba ako odklad prijatia zákona na neurčitý čas a požadovali jeho úplnú likvidáciu.


Vo svojom príhovore Lamová tiež poprosila ľudí, aby dali vláde „príležitosť, čas a priestor dostať HongKong zo súčasnej slepej uličky a pokúsiť sa zlepšiť súčasnú situáciu“.