SaS: Kozmetické úpravy zákona nestačia, je potrebná zásadná odluka cirkví do štátu
09 | 07 | 2019 I Peter Králik, Tasr

Ak sa má meniť zákon o financovaní cirkví, podľa SaS nesmie ísť o kozmetické úpravy, ale o zásadnú odluku cirkví od štátu. "Preto v prípade, že sa do parlamentu dostane aktuálny návrh novely zákona z dielne ministerstva kultúry (MK), nepodporíme ho," vyhlásila poslankyňa Národnej rady SR za SaS Renáta Kaščáková.


SaS je podľa nej presvedčená, že je potrebné zrealizovať koncept, v ktorom by sa úloha štátu zredukovala na spolufinancovanie cirkevných sakrálnych pamiatok a významne narástlo samofinancovanie cirkví prostredníctvom jej vlastných aktivít vrátane zbierkovej činnosti.

Legislatívny návrh ministerstva však liberáli vnímajú ako účelový zámer, ktorého hlavným cieľom je zvýšenie štátnych dotácií pre cirkvi a náboženské spoločnosti, osobitne pre najpočetnejšiu katolícku cirkev. „Považujeme to za účelové predvolebné gesto, ktorým sa vláda potrebuje dočasne zapáčiť slovenským biskupom a cez nich posilniť svoj vplyv na veriacich,“ uviedla Kaščáková, zdôrazňujúc zároveň, že SaS je za dôstojné a nezávislé postavenie cirkví v spoločnosti.

AKTUALIZOVANÉ: Stanislav Mizík je nevinný, rozhodol Najvyšší súd
Poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka senát Najvyššieho súdu SR definitívne zbavil spod obžaloby za extrémistické trestné činy. NS SR tak potvrdil minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a zamietol odvolanie prokurátora Úradu... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Nový spôsob financovania cirkví, ktorý v podobe legislatívneho návrhu predložilo MK vo štvrtok (4. 7.) do medzirezortného pripomienkového konania (MPK), vychádza z doteraz uplatňovaného modelu, predpokladá však postupné zohľadňovanie počtu veriacich.

Štátny príspevok by mal byť po novom jedným zo zdrojov, s ktorým cirkvi samostatne hospodária, čím sa štát odbremeňuje od poskytovania osobných pôžitkov duchovným a ďalších povinností, ktoré mu vyplývali zo súčasnej právnej úpravy finančného zabezpečenia cirkví. Štát by si však mal ponechať právo vykonávať kontrolu hospodárenia s príspevkom.

KUKAN REAGUJE NA BLAHU: Je to "obyčajný hajzel" a "drbnutý jakobín"
Bývalý europoslanec, minister a dlhoročný diplomat Eduard Kukan reagoval na štvrtkový status Ľuboša Blahu. Ten už aj stihol zareagovať naspäť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa návrhu by mal štát prispievať na činnosť cirkví príspevkom každoročne zvyšovaným o mieru inflácie a valorizáciu. „Celková suma príspevku na rok 2020 sa rozdelí tak, že prostriedky vo výške tohtoročného príspevku sa medzi jednotlivé cirkvi rozdelia tak ako v roku 2019, zvyšná časť celkovej sumy od štátu bude cirkvám prerozdelená pomerne podľa počtu veriacich cirkví uvedeného v sčítaní obyvateľov,“ozrejmilo ministerstvo.

“Cirkvám, ktorým v roku 2019 nebol poskytnutý príspevok zo štátneho rozpočtu, a cirkvám, ktoré budú registrované po nadobudnutí účinnosti navrhovaného zákona, sa poskytne príspevok na základe ich žiadosti a podľa počtu ich veriacich podľa posledného sčítania obyvateľov," dodal rezort.

Návrh novely ráta s tým, že ak dve po sebe nasledujúce sčítania obyvateľov uskutočnené po účinnosti zákona vykážu pokles alebo nárast veriacich o viac ako desať percent, štát môže rozhodnúť o jednorazovom znížení alebo zvýšení príspevku.