Pri produkcii odpadu škodia planéte najviac Američania, v recyklácii sú zas najlepší Nemci
09 | 07 | 2019 I František Németh

Ľudstvo každý rok vyprodukuje viac ako dve miliardy ton komunálneho odpadu - také množstvo odpadkov by zaplnilo 800-tisíc olympijských bazénov. Vyplýva to z novej štúdie, podľa ktorej sú v produkcii aj recyklácii odpadu najhorší Američania.


Štúdia britskej konzultantskej spoločnosti Verisk Maplecroft ukázala, že Američania vyprodukujú 12 percent svetového objemu odpadu, hoci predstavujú len štyri percentá svetovej populácie.

Pre porovnanie - v Číne a Indii žije 36 percent svetovej populácie a na obe krajiny dohromady pripadá 27 percent odpadkov. Američania navyše recyklujú len 35 percent pevného odpadu, plastov, jedla a nebezpečných látok. V tejto disciplíne sú naopak najlepší Nemci, ktorí dokážu zrecyklovať 68 percent odpadu.

"Spojené štáty sú jediným vyspelým národom, ktorý generuje viac odpadu než je schopný recyklovať, a to predovšetkým kvôli nedostatku politickej vôle a investícií do infraštruktúry," stojí v štúdii britskej spoločnosti.

Ivana je s Karlom Gottom len kvôli jeho majetku, tvrdí Milan Drobný. Konflikt stále pokračuje
Už niekoľko týždňov na Českej scéne vrie konflikt medzi dlhoročnými priateľmi Karlom Gottom a Milanom Drobným. Drobný pred pár týždňami nešetril slovami pri nepríjemnosti, ktorá nastala kvôli spomienkovej knižke. Manželia Gottovi mu od toho momentu... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Ján Prokop


"Ďalšie a ďalšie výskumy ukazujú, že v Spojených štátoch jednoducho nie je infraštruktúra, vďaka ktorej by sa dal odpad recyklovať," povedal BBC Will Nichols, šéf environmentálneho výskumu v spoločnosti Verisk Mapelcroft, ktorý tiež poukázal na fakt, že polovica všetkého odpadu v Spojených štátoch končí na skládkach.

Štúdia vyšla v čase, keď východoázijské krajiny ako Čína, Thajsko či Vietnam odmietajú naďalej brať odpad zo Západu a vyspelé krajiny tak musia premýšľať, kam s ním.

"Keď už ho nemôžu posielať do Číny, tak veľa amerického odpadu jednoducho skončí v spaľovniach," dodáva Will Nichols. "Ázijské štáty už nechcú byť svetovou skládkou," uzatvára.

KUKAN REAGUJE NA BLAHU: Je to "obyčajný hajzel" a "drbnutý jakobín"
Bývalý europoslanec, minister a dlhoročný diplomat Eduard Kukan reagoval na štvrtkový status Ľuboša Blahu. Ten už aj stihol zareagovať naspäť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan