Počet konkurzov na Slovensku klesol, reštrukturalizácie vzrástli
09 | 07 | 2019 I TASR

V druhom štvrťroku 2019 bolo na Slovensku vyhlásených 61 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a povolených päť reštrukturalizácií. Vyplýva to z údajov analytickej spoločnosti Crif – Slovak Credit Bureau (Crif SK).


V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tohto roka s 54 vyhlásenými konkurzmi sa ich počet v druhom štvrťroku 2019 zvýšil o 12,96 %. V medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, v ktorom bolo vyhlásených 68 konkurzov, ich v druhom kvartáli tohto roka bolo o 10,29 % menej.

Kým v predchádzajúcom štvrťroku nebola povolená ani jedna reštrukturalizácia, ich počet v druhom štvrťroku 2019 v medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka s dvoma povolenými reštrukturalizáciami vzrástol o 150 %.

"Nárast počtu reštrukturalizácií bol prekvapivý, keďže sa legislatívnou zmenou v zákone o konkurze a reštrukturalizácii od konca apríla 2015 výrazne sprísnili podmienky pre riešenie úpadku dlžníka reštrukturalizáciou," skonštatovala hlavná analytička CRIF SR Jana Marková.

Ako priblížia, zaviedla sa minimálne 50 % miera uspokojenia pohľadávok nezabezpečených veriteľov a zákaz rozdeľovať zisk vyprodukovaný dlžníkom po skončení reštrukturalizácie až do uhradenia pohľadávok nezabezpečených veriteľov v plnej výške. Slovensko má podľa nej jednu z najvyšších mier uspokojenia pohľadávok nezabezpečených veriteľov v reštrukturalizácii v porovnaní s inými krajinami.

KUKAN REAGUJE NA BLAHU: Je to "obyčajný hajzel" a "drbnutý jakobín"
Bývalý europoslanec, minister a dlhoročný diplomat Eduard Kukan reagoval na štvrtkový status Ľuboša Blahu. Ten už aj stihol zareagovať naspäť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


V druhom štvrťroku 2019 bolo najviac konkurzov vyhlásených v odvetví veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov, a to 23. Nasledovali odvetvia priemyselná výroba s ôsmimi vyhlásenými konkurzmi a odborné, vedecké a technické činnosti so siedmimi.

Reštrukturalizácie súdy povolili v odvetviach veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov v počte tri, jedna bola v priemyselnej výrobe a jedna v stavebníctve.

Najviac konkurzov súdy v druhom štvrťroku 2019 vyhlásili v Košickom a Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom, Trenčianskom a  Žilinskom kraji. Reštrukturalizácie boli podľa údajov analytickej spoločnosti povolené v Prešovskom, Bratislavskom a Košickom kraji.

SaS: Kozmetické úpravy zákona nestačia, je potrebná zásadná odluka cirkví do štátu
Ak sa má meniť zákon o financovaní cirkví, podľa SaS nesmie ísť o kozmetické úpravy, ale o zásadnú odluku cirkví od štátu. "Preto v prípade, že sa do parlamentu dostane aktuálny návrh novely zákona z dielne ministerstva kultúry (MK), nepodporíme... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Králik, Tasr