„Chcete problémy? Tak vystrelte ako prví!” Duterte vyzýva USA, aby vyhlásili vojnu Číne
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Ak chce Washington, aby Filipíny bojovali s Čínou, americká armáda by mala prísť a vystreliť prvú ranu, argumentoval prezident Rodrigo Duterte a obvinil USA, že využívajú svojich spojencov ako „návnadu“ pre Peking.


„Amerika nás vždy do niečoho tlačí. Myslíte si, že Filipínci sú dážďovky?“  vyhlásil Duterte.


„Prileťte svojimi lietadlami, priplávajte loďami a vypálte prvý výstrel na Čínu. My budeme za vami. Pokračujte, bojujme,“ dodal Duterte. „Chcete problémy? Dobre! Poďme to urobiť."



Dutertove vyhlásenie prichádza v reakcii na americké požiadavky k tvrdšiemu postoju voči Číne a námornej expanzii proti Pekingu v Juhočínskom mori, konkrétne kvôli Spratlyho ostrovom, o ktorých Filipíny tvrdia, že sú ich vlastným územím.


Američania vedeli o tom, že Čína buduje základňu na Woody Island, povedal prezident počas otvorenia továrne na spracovanie ryže v Alangalangu, pričom poznamenal, že americké námorníctvo má v Japonsku siedmu flotilu.


„Prečo neposlali svoju flotilu na Spratlyho ostrovy a nepovedali: „Hej, chlapci, nemali by ste budovať umelé ostrovy na otvorenom mori, čo je presne zakázané medzinárodným právom a faktom je, že ho staviate vo výlučnej ekonomickej zóne nášho priateľa, Filipín? “ kládol otázky Duterte. „Oni ich však nechali stavať a teraz je to už tam. Sú tam zbrane a nainštalované rakety. “




Mischief Reef/ Spratlyho ostrovy

Minulý mesiac do filipínskej rybárskej lode vrazilo čínske plavidlo a potopilo ju, pričom 22 členov posádky tam nechali, aby sa o seba postarali sami. Manila opísala tento incident ako „útok a útek“ na mori. Posádka potopenej filipínskej lode bola nakoniec zachránená vietnamskou loďou. Duterte odmietol incident ako „malú námornú nehodu“ a vyzval Peking na zdržanlivosť. Odmietol však eskalovať situáciu.


"Nikdy nemôžeme vyhrať vojnu s Čínou," vysvetlil prezident „Nechcem nariadiť mojim vojakom aby kráčali do pekla a tam zomreli bez boja. To nemôžem urobiť."


Vzhľadom na 20 rokov nadvlády už mohli mať v každej dedine „päť riadených rakiet plus kanón“ , ale to nie je tento prípad, dodal Duterte a vyjadril nádej, že Čína „nepreháňa veci“.


Toto nie je prvýkrát, čo sa Duterte tvrdo obul do svojich amerických spojencov. V máji obvinil USA z toho, že sú „príliš panovační“ a nemajú „žiadnu česť“ pri obnovení obchodu so zbraňami. Washington sa v roku 2016 bránil predaju 26 000 pušiek pre filipínsku národnú políciu a argumentoval obavami o ľudské práva.


Tisíce Filipínčanov bolo zabitých bez súdu, pretože Duterte od svojho nástupu do funkcie vedie nekompromisnú vojnu proti drogám. Amnesty International dokonca vyzvala na vyšetrovanie Duterteho za zločiny proti ľudskosti.


Prieskum verejnej mienky Filipínčanov, zverejnený v pondelok ukázal rekordnú popularitu prezidenta. Až 80 % obyvateľov súhlasil s jeho výkonom vo funkcii a len 12 % ľudí je nespokojných. Potvrdzujú sa tým už aj predchádzajúce výsledky výskumov z júna 2017 a marca tohto roku.