Čech zavraždil na samote pri Paríži svojich troch krajanov. Tvrdil, že to bolo omylom (príbeh z 20. storočia)
09 | 07 | 2019 I František Németh

Traja Česi vyrazili v lete roku 1927 do Francúzska za nevídanými zážitkami. Namiesto toho ich ale stretla krutá smrť - zavraždil ich Čech, ktorý im ponúkol, že im urobí sprievodcu po Paríži. Okradol ich o poriadny obnos peňazí, dokonca aj oblečenia. V Čechách potom pred súdom tvrdil, že je psychicky chorý, rovnako ako zvyšok jeho rodiny. Nebolo mu to nič platné, nakoniec skončil na popravisku.


Otto Macharovský, dvadsaťjeden ročný absolvent z Prahy, dvadsať ročný Ladislav Kľučka a dvadsaťročný František Müller prišli v polovici júna do Paríža, kde sa ubytovali v hoteli de Nantes.

Ako opísal server Reflex.cz, po týždni začuli v metropole prvýkrát rodný jazyk, ktorý patril tridsaťjedenročnému Rudolfovi Skalskému z Prednej Lhoty u Poděbrad. Do Paríža sa odsťahoval v roku 1923 a v čase zoznámenia s tromi krajanmi nemal prácu.

Ten mladíkom ponúkol, že im spraví sprievodcu, čo samozrejme nemohli odmietnuť. Tým si trojica Čechov podpísala rozsudok smrti - ešte v ten deň strávili obhliadkou hlavného mesta a druhý deň vyrazili za Paríž. Už na stanici začali piť alkohol, v čom výdatne pokračovali aj v Louvres, kde vystúpili.

Miestni obyvatelia neskôr večer toho dňa objavili telá Otta a Ladislava v poliach za mestom. Mŕtvola tretieho z nich bola nájdená až o sedem týždňov neskôr v štádiu rozkladu. Všetci boli zastrelení a okradnutí.

Snažia sa vrahovia Jána Kuciaka zmiasť verejnosť aj políciu? Všetko nasvedčuje tomu, že je to tak
Polícia najprv považovala za vraha bývalého policajta Tomáša Szabóa, neskôr sa ale priznal jeho bratranec Miroslav Marček. Je to iba trik ako zmiasť vyšetrovateľov? Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Macharovský mal jedinú strelnú ranu nad ľavým lalôčikom. Müller bol strelený do ľavého spánku - táto rana bola vedená zozadu. Kľučka mal na hlave tri strelné rany. Prvá vnikla do dutiny lebečnej, druhá do ľavého temena a tretia bola vypálená do pravého spánku zozadu. Všetky tieto rany boli smrteľné," stojí v pitevnej správe podľa Reflexu. Záver bol jasný, vrah obete popravil.

Skalský po vražde zašiel do hotela Nantes, recepčnému dal Müllerovu vizitku s odkazom, ktorý na ňu sám dopísal. Dostal sa tak do izieb, ktoré mohol bez problému vykradnúť. Ukradol 10 000 korún, ktoré si priviezol Kľučka a aj tisíc frankov, ktoré boli Müllerove. Vzal aj ich oblečenie a následne vyrazil rýchlikom do Prahy.

Vraha sa polícii dolapiť nedarilo, až na začiatku roku 1929 na československom konzuláte v Paríži objavili žiadosť o cestovný pas od Rudolfa Skalského. Policajti porovnali písmo s odkazom na vizitke, ktorú Skalský predložil recepčnému v hoteli osudného dňa. Zhodovalo sa.

Skalského policajti zadržali v byte v pražských Holešoviciach. Vrah sa priznal, pričom sa obhajoval tým, že zločin nebol plánovaný - tvrdil, že mužom chcel svoj revolver predať, preto zašli na samotu, aby ho mohli vyskúšať. Pri odpočinku v poliach s ním nešikovne manipuloval a zasiahol spiaceho Macharovského do hlavy. Ďalší dvaja sa na neho vrhli, vraj ich zabil v sebaobrane.

Na súde vo februári 1930 zvádzal vinu na svoju psychickú chorobu, podobne na tom vraj bola celá jeho rodina. Lekári však tvrdili niečo iné, senát sa rozhodol veriť skôr im. Skalský bol za vraždu troch krajanov vo Francúzsku odsúdený na smrť.

Eset podal žalobu na poslanca Smeru Ľuboša Blahu, informuje SME. Blaha im zas na oplátku naložil!
Dôvodom sú statusy a videá, v ktorých Blaha útočí na firmu. Eset ešte v máji poslal Blahovi predžalobnú výzvu. Blaha tvrdil, že firma ho chce umlčať. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Králik