ZDRAVIE: Kolapsy z tepla zamestnávali záchranárov aj v nedeľu
08 | 07 | 2019 I TASR

Zdravotní záchranári pomáhali v nedeľu pri 51 nahlásených prípadoch kolapsov z tepla. Informoval o tom TASR Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.


Najviac - 12 pacientov ošetrili v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, najmenej v Trenčianskom (3) a Bratislavskom kraji (2).

Záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Pri nevyhnutnom pobyte vonku netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ak predsa len nastanú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta je potrebné ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu je k dispozícii tiesňová linka 155.

Krajom sa prehnala búrka, hasiči museli pomáhať v 14 prípadoch
Košickým krajom sa v nedeľu popoludní prehnala búrka, hasiči museli zasahovať na viacerých miestach. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach pre TASR uviedol, že dohromady zaevidovali za viac ako hodinu... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR